The Economist: Netanyahu, adeta kör, savaş sonrası için planı yok

ABD basını, İsrail’in neredeyse üç aydır devam eden savaşı bölgesel bir alana yaymaya çalıştığını yazdı ve Netanyahu hakkında ağır ithamlarda bulundu.

The Economist: Netanyahu, adeta kör, savaş sonrası için planı yok
REKLAM ALANI
Yayınlama: 04.01.2024
A+
A-

7 Ekim tarihinde Hamas ve İsrail arasında başlayan çatışmaların artık bölgesel bir savaşa evrilmesi an meselesi. İsrail iki gün önce Lübnan’da Hamas’ın siyasi kanadının en üst düzey isimlerinden birini İHA ile vurarak öldürdü. Dün ise İran’da Kasım Süleymani’nin mezarında toplanan kalabalığın içinde iki farklı noktada patlama oldu. Olayda yüzlerce kişi yaşamını yitirirken İsrail ve ABD saldırıyı üstlenmedi.

Son 3 aydır bölgede yaşananları inceleyen The Economist ise Binyamin Netanyahu’nun liderliğinde İsrail’in kendi güvenliğini baltalayan hatalar yaptığını yazdı. Gazze savaşında Netanyahu ve ekibinin sayısız sivilin öldürülmesinden sorumlu olduğunu belirten gazete, bölgedeki insani krizin de derinleştiğini bildirdi. Economist’e göre Netanyahu’nun savaş ve savaş sonrası için bir planı bulunmuyor.

“ADETA KÖR”

İsrail kamuoyunun Filistinlilere pek sempati duymadığı ve Gazze’nin yok edilmesinin İsrail’in caydırıcı gücünü yeniden tesis etmesine yardımcı olabileceği düşünmeleri artık bilinen bir gerçek ancak burada asıl sorun Netanyahu’nun adeta kör olması. Savaşın başından beri ABD’nin sabrını zorlayıp sivillere yönelik saldırıları sürdüren İsrail aynı zamanda Arap devletlerine karşı da agresif bir tutum sergileyerek eleştirilerin odağı haline geldi.

Kuzey cephesini ele alalım; Hizbullah’ın olası istilası veya füze saldırıları tehdidi, kuzey İsrail’in bir şeridinin artık ıssız olduğu anlamına geliyor ancak burada İsrail’in plansızlığı yine ortaya çıkıyor. İki taraf arasında olası bir savaşta İsrail rahatça galip gelebilir, ancak bu durum Lübnan’ın tamamen çöküşüne ve Washington-Tel Aviv ilişkilerini kökten bozabilir.

POPÜLERİTESİ DÜŞTÜ

Netanyahu’nun ülke içindeki popülaritesi savaşla birlikte düştü, son anketlere göre de halkın yüzde 75’i başbakanı artık desteklemiyor.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.