Gazze’deki savaşta son dakika… Foreign Policy Orta Doğu planını duyurdu: ‘ABD Suriye’den çekiliyor’

CNN International Irak ve Amerikan yönetimi arasında yakın zamanda kritik görüşmelerin başlayacağını yazdı, Foreign Policy dergisi ise Washington’da tartışılan hassas konunun detaylarını sayfasına taşıdı.

Gazze’deki savaşta son dakika… Foreign Policy Orta Doğu planını duyurdu: ‘ABD Suriye’den çekiliyor’
REKLAM ALANI
Yayınlama: 25.01.2024
A+
A-

İsrail’in Gazze’yi işgal ettiği savaşta 111’inci gün, Orta Doğu’daki bütün gelişmeleri dakika dakika canlı blog sayfasına taşıyoruz.

Gazze'deki savaşta son dakika... Foreign Policy Orta Doğu planını duyurdu: 'ABD Suriye'den çekiliyor'

CANLI AKTARIYORUZ

08:1725 Ocak 2024HUSİLER: AMERİKAN SAVAŞ GEMİSİNİ VURDUK!

Gazze'deki savaşta son dakika... Foreign Policy Orta Doğu planını duyurdu: 'ABD Suriye'den çekiliyor'

Yemen’in başkenti Sana ve en büyük limanı Hudeyde’yi kontrol eden Husiler bir Amerikan savaş gemisini füzeyle vurduklarını duyurdu ancak ABD kaynakları söz konusu bilgileri yalanlıyor.

Kızıldeniz’deki gemi trafiğinin yönünü Afrika Kıtası’nın en ucundaki Ümit Burnu’na değiştiren Husiler, neredeyse iki aydır dünya gündeminin ilk sıralarında. İsrail’in Gazze Şeridi’nden çekilmesini isteyen İran destekli Husiler, İsrail’e ait kargo gemisine el koyarak başladıkları eylemlerini sırasıyla genişletti. Yemenli grup Aralık ayından itibaren İsrail limanlarına uğrayacak gemilere de füzeler ateşledi.

ABD’nin başını çektiği uluslararası koalisyon Husi saldırılarını durdurmak için Kızıldeniz ile Aden Körfezi’ni birbirine bağlayan Babülmendep Boğazı’na savaş gemileri konuşlandırdı. Husilerin fırlattığı füzeler ya da kamikaze drone’ları düşüren görev gücü, yine de Yemenli grubun saldırılarını durduramadı.

ABD ve İngiltere bir sonraki adım olarak Yemen’in batısını kontrol eden Husilere ait hedeflere hava saldırıları düzenlemeye başladı. Yaklaşık 10 yıllık iç savaş tecrübesi olan Husiler ise, ABD ve İngiltere’nin hamlesine bir Amerikan savaş gemisine füzeler ateşleyerek yanıt verdi.

Amerikan ve İngiliz jetlerinin dokuzuncu hava saldırısının ardından açıklama yapan Husiler, ABD savaş gemileriyle Çarşamba günü çatışmaya girdiklerini duyurdu.

İran destekli grup, Babülmendep Boğazı’ndaki çatışmada bir Amerikan savaş gemisini balistik füzeyle vurduğunu ve iki ticari geminin de rotasını değiştirmek zorunda kaldığını savunuyor.

ABD’nin Orta Doğu operasyonlarını yürüten Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) ise, Husilerin ateşlediği üç gemisavar füzeden ikisini havada imha ettiğini, füzelerden birinin ise denize düştüğü bilgisini verdi. Amerikan medyasına konuşan yetkililer ise, Husilerin iddialarını yalanladı.

Husilerin hedef aldığı ticari gemiler, taşımacılık devi Maersk şirketine aitti.

Küresel deniz taşımacılığının yaklaşık yüzde 15’i Kızıldeniz üzerinden yapılıyor ve Husi saldırıları birçok nakliye devi ya da petrol şirketini Afrika Kıtası’nı boydan boya dolaşma kararı vermesine yol açtı.

Kızıldeniz-Süveyş Kanalı-Akdeniz rotası, Asya ile Avrupa arasındaki en kısa güzergah.

Nitekim, dünyanın en büyük taşımacılık şirketlerinden Maersk, Kızıldeniz’deki tüm operasyonlarını askıya aldığını duyurdu.

Gazze'deki savaşta son dakika... Foreign Policy Orta Doğu planını duyurdu: 'ABD Suriye'den çekiliyor'
07:4525 Ocak 2024İSRAİL BM SIĞINAĞINI TANKLA VURDU, BEYAZ SARAY İSİM VERMEDEN KINADI

Gazze Şeridi’ndeki savaş 111’inci gününe girerken İsrail bölgenin güneyindeki en büyük şehir Han Yunus’taki Birleşmiş Milletler’e ait sığınağı vurdu.

Birleşmiş Milletler’e bağlı Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu’na (UNRWA) ait sığınakta, İsrail saldırıları nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalmış 800 kadar Filistinli barınıyordu.

İsrail bombardımanında en az dokuz can kaybı var. UNRWA Direktörü Tom White, iki tank mermisinin isabet ettiği merkezde onlarca insanın da yaralandığı bilgisini verdi.

İsrail ordusu soruşturma başlattığını açıklarken, işgal kuvvetlerinin BM sığınağına hava ya da topçu saldırıları düzenlemediğini savundu.

Beyaz Saray UNRWA binasına yapılan saldırıyı kınadı ancak olayın faili İsrail’den söz etmedi. Times of Israel, ABD’nin Gazze’deki savaştaki saldırılara dair nadiren açıklama yaptığını hatırlatıyor.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Adrienne Watson ise, uzun açıklamasında saldırının arkasında İsrail ordusunun olabileceğini dışlamadı.

Gazze'deki savaşta son dakika... Foreign Policy Orta Doğu planını duyurdu: 'ABD Suriye'den çekiliyor'
07:0025 Ocak 2024CNN VE FOREIGN POLICY ABD'NİN YENİ PLANINI YAZDI

Gazze'deki savaşta son dakika... Foreign Policy Orta Doğu planını duyurdu: 'ABD Suriye'den çekiliyor'

7 Ekim Cumartesi sabahı başlayan ve Orta Doğu’yu ateş çemberine dönüştüren savaşta kısa süre içerisinde dört ay dolacak. İsrail’e destek veren ABD’nin Irak ve Suriye’deki askeri üsleri, bugüne kadar 150’den fazla İran yanlısı milisler tarafından hedef alındı.

Roket yağmuruna tutulan üsler aynı zamanda kamikaze silahlı insansız hava araçlarıyla da vuruldu.

Hafta içinde saldırılarda 83 Amerikan askerinin yaralandığı bilgisi sızarken, Irak’ın batısındaki El Esad hava üssüne Çarşamba günü gerçekleştirilen kamikaze drone saldırısında en az beş askerin daha yaralandığı resmi olarak duyuruldu. İran üretimi Şahid-101 kamikaze drone’un üsse çarptığı ve yangına yol açtığı bildiriliyor.

ABD ordusu, Irak ve Suriye’deki İran destekli gruplara savaş uçaklarıyla birçok kez bombardıman yaparak misillemede bulundu. Amerika’nın misillemeleri üsleri hedef alan saldırıları durdurmazken, iki ABD yayın organında arka arkaya çıkan haberler gözden kaçacak gibi değil.

CNN International, ‘ABD ve Irak hükümetlerinin ülkedeki Amerikan askeri varlığının geleceğini konuşmaya başlaması bekleniyor’ başlığıyla sunduğu haberde, Bağdat yönetiminden ABD’nin askerlerini çekmesi yönünde yükselen çağrıların ortasında söz konusu görüşmelerin yakın zamanda başlayacağını bildirdi. Haberini konuya hakim kaynaklara dayandıran CNN, müzakerelere ABD’li diplomatların ve askeri yetkililerin katılacağını aktardı.

Orta Doğu’yu sarsan mevcut savaş tablosunda söz konusu görüşmelerin daha da aciliyet kazandığı yorumunu yapan CNN, ABD’nin halihazırda Irak’ta 2 bin 500 askeri bulunduğunu yazdı. Amerikan ordusu üç yıl önce Irak’taki askerlerinin muharebe rolünün sona erdiğini duyurdu. Aralık 2021’den bu yana, ABD askerleri Irak’ta danışmanlık ve yardımcı rollerde görev alıyor.

Foreign Policy dergisi ise, ‘ABD Suriye’den çekilmeyi ve bir felaket yaratmayı planlıyor’ başlıklı haberinde Gazze’de başlayan savaşın Orta Doğu’daki gerilim ve düşmanlıkları doruk noktasına ulaştırdığı yorumunu yaptı.

Böylesine karmaşık bir dönemde Biden yönetiminin askeri önceliklerini yeniden ele almasının sürpriz olmadığını kaydeden dergi, Washington’da bugünlerde konuşulanları sayfasına taşıdı. Haberini ABD Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı’ndan dört kaynağa dayandıran Foreign Policy’ye göre, Beyaz Saray Suriye’deki askeri varlığın artık gereksiz olduğunu fark etti. Suriye’deki 900 askerin ne zaman ve nasıl çekilebileceğini belirlemek için Washington’da tartışmaların sürdüğünü vurgulayan dergi, İran yanlısı milislerin saldırılarıyla Irak’taki Amerikan birliklerinin de çekilmeye zorlandığını yazdı.

Gazze'deki savaşta son dakika... Foreign Policy Orta Doğu planını duyurdu: 'ABD Suriye'den çekiliyor'
Gazze'deki savaşta son dakika... Foreign Policy Orta Doğu planını duyurdu: 'ABD Suriye'den çekiliyor'
Canlı Anlatım ÖzetiGazze'deki savaşta son dakika... Foreign Policy Orta Doğu planını duyurdu: 'ABD Suriye'den çekiliyor'
HUSİLER: AMERİKAN SAVAŞ GEMİSİNİ VURDUK!Gazze'deki savaşta son dakika... Foreign Policy Orta Doğu planını duyurdu: 'ABD Suriye'den çekiliyor'
İSRAİL BM SIĞINAĞINI TANKLA VURDU, BEYAZ SARAY İSİM VERMEDEN KINADIGazze'deki savaşta son dakika... Foreign Policy Orta Doğu planını duyurdu: 'ABD Suriye'den çekiliyor'
CNN VE FOREIGN POLICY ABD'NİN YENİ PLANINI YAZDI

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.