Rüya balayı yarım kaldı, ‘bitmeyen kaşıntı’ kabusa dönüştü! Doktorlar çaresiz

‘Rüya’ balayı tatilleri için gün sayıyorlardı, aniden ortaya çıkan hastalık sayısız semptomla genç kadının hayatını zehir etti. Yapılan sayısız testten sonra, bilim insanlarının neyin sebep olduğunu bilmediği ve tedavisi olmayan nadir hastalığa yakalandığı anlaşıldı.

Rüya balayı yarım kaldı, ‘bitmeyen kaşıntı’ kabusa dönüştü! Doktorlar çaresiz
REKLAM ALANI
Yayınlama: 28.03.2024
A+
A-

Yeni evli kadın, sürekli kaşınmasının tedavi edilemez bir karaciğer hastalığının belirtisi olduğunu öğrenince şok geçirdi.

İngiltere’de kayıtlara geçen olaya göre, Flo Moffat-Charles adındaki kadın, kocası Josh ile evlendikten yalnızca iki ay sonra kendisini hasta hissetmeye başladı. 29 yaşındaki genç kadının, aşırı yorgunluk ve mide bulantısı şikayetlerinin yanı sıra ellerinde ve ayaklarında kronik kaşıntı vardı.

Aylarca süren testlerle birlikte çift, uğruna işlerinden ayrıldıkları Güney Amerika’daki ‘rüya’ balayılarından da vazgeçmek zorunda kaldı, bu da yatırdıkları 1.500 sterlin değerindeki depozitolarını kaybetmelerine yol açtı.
Moffat-Charles’a sonunda tedavisi olmayan nadir bir karaciğer hastalığı olan primer sklerozan kolanjit teşhisi konuldu.

Bağış toplama etkinliklerinde çalışan Moffat-Charles’a ayrıca bağışıklık sisteminin yanlışlıkla sağlıklı karaciğer hücrelerine saldırmasından kaynaklanan otoimmün hepatit teşhisi de konuldu. Bilim insanları hastalığa neyin sebep olduğunu tam olarak bilmiyorlar.

Eşi Josh ise, kendisini ‘çaresiz’ hissettiğini anlatarak, şöyle konuştu: 

“Kaşıntı adeta cildinizde bir türlü kurtulamadığınız karıncalar varmış gibi.”

Zavallı kadın, semptomlarını kontrol altında tutmak için günde 13 ilaç alıyor ve yoğun kaşıntıyı hafifletmek için ayakları için buz paketleri kullanıyor.

2023 yılının Eylül ayında dünyaevine giren yeni evliler , Flo’da belirtiler görülmeye başlayana kadar balayılarını sabırsızlıkla bekliyordu.

Kocası yaşadıkları zorlu süreci şöyle anlattı: 

“Tek yön bir bilet ayırttık ve en az dört ay boyunca Peru, Arjantin, Şili ve Bolivya çevresinde seyahat etmeyi planlamıştık. Son birkaç yılda para biriktirmiştik ve ikimiz de yolculuk beklentisiyle işimizi bırakmıştık.”

Ancak Kasım 2023’te Moffat-Charles’ın ellerinde ve ayaklarında kaşıntı, mide bulantısı, sürekli yorgunluk ve sarılık görülmeye başlandı. Kocasının aktardığı üzere, eşi, rahatsızlığını biraz olsun hafifletebilmek adına ayaklarında buz torbalarıyla uyumak zorunda kalıyordu ve gecenin bir yarısı soğuk duşa girmeye mecbur kalıyordu.

Çeşitli kan testleri, MRI taraması, ultrason ve biyopsi yapılmasına rağmen aylarca teşhis konamadı. Durumu ilerliyor ve hala bir tedavisi yok. Bu da onu ilaca bağlı uykusuzluk da dahil olmak üzere mücadele etmek zorunda olduğu semptomlarla baş başa bırakıyor.

Artık tam zamanlı çalışma hayatına dönen çift, yaşamlarını değiştiren hastalık sonrası ‘günü yakalamaya’ çalışıyor. Yanı sıra genç kadın, ömür boyu sürecek bir hastalık tanısı almanın evliliğinin başlangıcında beklediği bir şey olmadığını kaydetti. “Evlendiğinde ve ‘hastalıkta ve sağlıkta’ yeminini ettiğinde, bunun bu kadar çabuk teste tabi tutulmasını beklemiyorsun” dedi.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.