Gazze’deki savaşta son dakika… ABD savaş uçaklarından iki ülkede bombardıman!

İki kez ertelenen ziyaret bugün gerçekleşiyor, gözler Ankara’da olacak. Hamas beklendiği gibi ret yanıtı verdi, ABD ise bir günde iki ülkede hava saldırıları gerçekleştirdi.

Gazze’deki savaşta son dakika… ABD savaş uçaklarından iki ülkede bombardıman!
REKLAM ALANI
Yayınlama: 24.01.2024
A+
A-

İsrail’in Gazze’yi işgal ettiği savaşta 110’uncu gün, Orta Doğu’daki tüm gelişmeleri dakika dakika canlı blog sayfasına taşıyoruz.

Gazze'deki savaşta son dakika... ABD savaş uçaklarından iki ülkede bombardıman!

CANLI AKTARIYORUZ

08:3724 Ocak 2024İKİ KEZ ERTELENEN ZİYARET! BUGÜN ANKARA'YA GELİYOR

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, daha önce iki kez ertelenen Türkiye ziyaretini bugün gerçekleştiriyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başkent Ankara’da İranlı mevkidaşıyla bir araya gelecek.

Erdoğan ve Reisi, sekizincisi düzenlenecek olan Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) toplantısına başkanlık edecek.

Liderlerin baş başa yapacağı görüşmenin bir numaralı gündemi, Gazze’deki savaş olacak. Ayrıca terör örgütü PKK, iç savaş ülkesi Suriye ve Kafkasya dosyaları da masada.

İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin Kasım ayındaki Ankara ziyareti Gazze’deki savaşın diplomatik yansımaları nedeniyle, Ocak ayı başındaki ise terör örgütü DEAŞ’ın İran’da 100’e yakın kişinin ölümüne neden olan saldırısı nedeniyle ertelenmişti.

Gazze'deki savaşta son dakika... ABD savaş uçaklarından iki ülkede bombardıman!
08:1124 Ocak 2024İNGİLTERE'DEN ACİL ÇAĞRI

İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, bugün İsrail’in başkenti Tel Aviv’i ve Batı Şeria’yı ziyaret ediyor. David Cameron, yola çıkmadan önce acil şekilde savaşa ara verilmesi çağrısında bulundu.

İsrail işgali altındaki Batı Şeria’da Filistinli yetkililerle de görüşecek olan Cameron’ın, Tel Aviv’deki temaslarında ‘sürdürülebilir’ bir ateşkes için baskı yapması bekleniyor.

Londra yönetiminin savaştan çıkış için önerdiği planda, Hamas’ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması, Batı Şeria’daki Filistin yönetiminin Gazze Şeridi’nde hükümeti devralması gibi maddeler var. Ancak halihazırda elinde 132 rehine bulunan Hamas’ın Gazze Şeridi’ni terk etmesi, mevcut tabloda imkansız görünüyor.

İki ay içerisinde üçüncü kez Orta Doğu turuna çıkan İngiltere Dışişleri Bakanı’nın sonraki durakları, Katar ve Türkiye olacak.

Gazze'deki savaşta son dakika... ABD savaş uçaklarından iki ülkede bombardıman!
07:4524 Ocak 2024BEKLENEN OLDU, HAMAS TEKLİFİ REDDETTİ

Gazze'deki savaşta son dakika... ABD savaş uçaklarından iki ülkede bombardıman!

İsrail’in iki aylık ateşkes teklifi, beklendiği gibi Hamas tarafından reddedildi.

Geride kalan 109 günde 2,3 milyon insanın yaşadığı küçük Gazze Şeridi’ni yakıp yıkan, 25 binden fazla Filistinliyi katleden İsrail, iki aylık ateşkes karşılığında tüm rehinelerin serbest bırakılmasını istiyordu.

İsrail’in teklifinde ayrıca Gazze’yi yöneten Hamas’ın liderlerinin Akdeniz kıyı şeridini terk etmesi gibi maddeler vardı.

Yerel kaynaklar, İsrail ve Hamas’ın İsrailli rehinelerle Filistinli mahkumların bir ay içerisinde takas edilmesi için anlaştığını ancak savaşın kalıcı olarak nasıl biteceği konusunda bir uzlaşmaya varılamadığını bildirdi.

Gazze Şeridi’ni 2007 yılından bu yana yöneten Hamas, altı liderinin bölgeden ayrılmasını ise kesinlikle reddediyor. Söz konusu altı kişilik listede Hamas’ın Gazze’deki lideri Yahya Sinvar ve 7 Ekim baskınını planlayan Muhammed Deyf de var.

Hamas, kalıcı ateşkes dışında diğer önerileri kabul etmeyeceğini daha önce defalarca dile getirdi.

Mısır, Katar ve ABD, haftalardır İsrail ve Hamas arasında arabuluculuk yapıyordu.

Gazze'deki savaşta son dakika... ABD savaş uçaklarından iki ülkede bombardıman!
07:0024 Ocak 2024ABD SAVAŞ UÇAKLARINDAN BİR GECEDE İKİ ÜLKEDE BOMBARDIMAN

Gazze'deki savaşta son dakika... ABD savaş uçaklarından iki ülkede bombardıman!

Gazze’de 7 Ekim’de başlayan savaşta İsrail’e destek sunan ABD, Salı gününü Çarşamba’ya bağlayan gece yarısı Orta Doğu’daki iki ülkede hava saldırıları düzenledi.

ABD’nin Irak ve Suriye’deki askeri üsleri, Ekim ayı ortasından bu yana 150’den fazla kez İran yanlısı milisler tarafından saldırıya uğradı. 83 Amerikan askerinin yaralandığı saldırılara birkaç kez misillemede bulunan ABD ordusu, bir kez daha savaş uçaklarına kalkış emri verdi.

ABD Savunma Bakanlığı, Irak’ta İran yanlısı gruplarla bağlantılı üç noktanın savaş uçakları tarafından vurulduğunu açıkladı. Savunma Bakanı Lloyd Austin, Ketaib Hizbullah ve diğer İran bağlantılı gruplara ait üç tesise orantılı saldırı gerçekleştirdiklerini söyledi.

ABD’nin yanıtı, roket yağmuruna tutulan Irak’taki Ayn el Esad hava üssünde Amerikan askerlerini yaralayan saldırıyı izliyor.

Nitekim, Bakan Austin savaş uçaklarının bombardımanının Irak ve Suriye’deki Amerikan üslerini hedef alan saldırılara doğrudan yanıt olduğunu kaydetti.

ABD’nin Orta Doğu’daki operasyonlarını yürüten Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) ise, Yemen’deki Husi hedeflerinin bir kez daha vurulduğunu duyurdu.

Başkent Sana dahil Yemen’in batısını kontrol eden İran destekli Husiler, Kasım ayının ortasından bu yana Kızıldeniz’de seyreden gemileri füzelerle hedef alıyor.

İsrail’e ait ya da İsrail limanlarına uğrayacak tüm gemileri hedef tahtasına koyan Husiler’i durdurmak için ABD’nin başını çektiği uluslararası bir koalisyon kuruldu. Kızıldeniz ile Aden Körfezi’ni birbirine bağlayan Babülmendep Boğazı’na çok sayıda savaş gemisi konuşlandırıldı ancak bu Yemenli grubun saldırılarını durdurmadı.

ABD ve İngiltere’ye ait savaş uçakları, Ocak ayı başından bu yana Husilere ait hedeflere hava saldırıları gerçekleştiriyor.

CENTCOM, dokuzuncusu gerçekleştirilen hava saldırısında fırlatılmaya hazır iki Husi gemisavar füzesinin imha edildiğini açıkladı.

İngiltere ise, Yemen’deki Husilere karşı düzenlenen saldırılara 24 ülkenin katıldığını bildirdi. Verilen bilgiye göre, ek hava saldırılarına Almanya, Avustralya, Hollanda, Bahreyn, Yeni Zelanda ve Kanada gibi ülkeler katıldı.

İran destekli Husilerin kargo gemilerine saldırıları, Asya ile Avrupa arasındaki en kısa rota olan Kızıldeniz-Süveyş Kanalı-Akdeniz güzergahını devre dışı bıraktı.

Birçok nakliye devi ve petrol şirketi, global ticaretin yaklaşık yüzde 13’nün gerçekleştirdiği güzergah yerine gemilerini Afrika Kıtası’nı baştan sona dolaştırıyor. Bu da, hem maliyetin artması hem de teslimatların gecikmesi anlamına geliyor.

Gazze'deki savaşta son dakika... ABD savaş uçaklarından iki ülkede bombardıman!
Gazze'deki savaşta son dakika... ABD savaş uçaklarından iki ülkede bombardıman!
Canlı Anlatım ÖzetiGazze'deki savaşta son dakika... ABD savaş uçaklarından iki ülkede bombardıman!
İKİ KEZ ERTELENEN ZİYARET! BUGÜN ANKARA'YA GELİYORGazze'deki savaşta son dakika... ABD savaş uçaklarından iki ülkede bombardıman!
İNGİLTERE'DEN ACİL ÇAĞRIGazze'deki savaşta son dakika... ABD savaş uçaklarından iki ülkede bombardıman!
BEKLENEN OLDU, HAMAS TEKLİFİ REDDETTİGazze'deki savaşta son dakika... ABD savaş uçaklarından iki ülkede bombardıman!
ABD SAVAŞ UÇAKLARINDAN BİR GECEDE İKİ ÜLKEDE BOMBARDIMAN

 

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.