Yunan lobisinde kırmızı alarm! Türkiye’nin F-16 almaması için harekete geçtiler

Yunanistan’ın Ta Nea gazetesi, Türkiye’nin neredeyse her konuda karşısına çıkan Menendez’in görevden alınması sonrası, Yunan lobisinin Ankara’ya karşı alarma geçtiğini bildirdi.

Yunan lobisinde kırmızı alarm! Türkiye’nin F-16 almaması için harekete geçtiler
REKLAM ALANI
Yayınlama: 29.09.2023
A+
A-

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi başkanlığını Bob Menendez’den devralan kıdemli Demokrat senatör Ben Cardin, Türkiye’ye F-16 satışıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Konuyla ilgileneceğini belirten Cardin, Komisyon’un F-16 satışıyla ilgili kararında, Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğini kabul etmesinden başka konuların da etkili olacağını söyledi.

Başkanlıktaki ikinci gününde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cardin, “Bu konuyla ilgili yönetimle görüşmeliyim çünkü bu sadece tek bir konuyu değil, birçok konuyu içeriyor” dedi. Türkiye ile İsveç’in NATO üyeliği konusunu Çarşamba günkü NATO Büyükelçileri toplantısında görüştüklerini vurgulayan Cardin, “Türkiye bunun gelecek ayın ilk yarısında hallolacağını söylüyor. Bu olursa en azından NATO sorunu çözülmüş olur. Ama müzakerelerde ilerledikçe buna ek daha birçok konuyu tartışmamız gerekiyor” dedi.

‘F-16 YOLUNUN AÇILMASINI BEKLİYORUM’

Türkiye’ye F-16 satışı konusunda bir diğer açıklama da Cumhuriyetçi Senatör Jim Risch’ten geldi. Senato Dış İlişkiler Komitesi’nin kıdemli üyesi Risch VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, “Türkiye sorumlu bir NATO müttefiki gibi davranmaya karar verir ve geçen yıl yapmış olması gerekeni yaparsa F-16 yolunun açık olmasını bekliyorum” dedi. Komitenin başkanlığı, Senatör Menendez’in, hakındaki yolsuzluk iddiaları nedeniyle iç tüzük gereği geçici olarak istifa etmesiyle bu hafta başında Cardin’e geçti. Demokrat Parti kuralları gereğince, liderlik ya da başkan pozisyonunda olan bir Kongre üyesinin, hakkında bir suçlama getirilmesi halinde bu görevinden istifa etmesi gerekiyor.

MENENDEZ’İN TÜRKİYE TUTUMU

Kongre’de yabancı ülkelere yapılacak askeri yardımlar üzerinde söz sahibi olan Senato Dış İlişkiler Komitesi’nin uzun süre başkanı olan Menendez, ABD’nin Türkiye’ye F-16 savaş uçakları satmasına karşı çıkıyordu. Menendez, S-400 krizi sırasında da ABD’nin Türkiye’ye uyguladığı CAATSA yaptırımlarının arkasındaki isimlerden biriydi. Ayrıca sık sık Türkiye’nin Doğu Akdeniz ve Ege’deki politikalarından ve Erdoğan’ın insan hakları sicilinden rahatsızlığını da gündeme getiriyordu. Türkiye hükümeti Menendez’in istifasını olumlu bir gelişme olarak görüyor.

Nahçivan ziyareti dönüşü dün uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise “Bizim, F-16’larla ilgili en önemli sıkıntılarımızdan biri de ABD’li senatör Bob Menendez’in ülkemiz aleyhine faaliyetleriydi” demişti.
Erdoğan, “Sadece F-16 değil, diğer bütün konularda Menendez ve onun zihniyetindekiler bize karşı engelleyici faaliyet yürütüyor. Menendez’in devreden çıkması bize avantaj sağlıyor ancak F-16 meselesi sadece Menendez’e bağlı bir konu değil” diye konuşmuştu.

Yunan lobisinde kırmızı alarm! Türkiye'nin F-16 almaması için harekete geçtiler

TÜRKİYE’NİN TALEBİ

Türk-Amerikan ilişkilerinde yaşanan gerilimin 2021 sonuna doğru düşmesinin ardından Türkiye, F-35 savaş uçağı programından çıkartılması nedeniyle hava gücünde zafiyet yaşamamak için ABD’den 40 yeni F-16 savaş uçağı ve mevcut filoları için de 79 adet modernizasyon kiti almak için resmi başvuruda bulunmuştu. Rusya’nın Şubat 2022’de başlayan Ukrayna işgali sonrası Washington, hem Türkiye hem de NATO’nun hava gücüne destek olacağı gerekçesiyle F-16 satışına destek verdiğini ilan etmişti. Biden yönetimi son olarak 17 Nisan’da, Türkiye’nin Finlandiya’nın NATO’ya katılımına onay vermesinin ardından, 259 milyon dolar değerindeki ‘modernizasyon kiti’ satışına ilişkin bildirimini ABD Kongresi’ne iletmişti.

Türkiye’nin İsveç ile ilgili onay sürecini tamamlamasına paralel olarak F-16 satışının ikinci ayağında adım atılacağı mesajı da Ankara’ya verilmişti. Ancak başta Senatör Bob Menendez olmak üzere birkaç senatörün satışla ilgili itirazları sürüyordu. Türkiye, Temmuz ayındaki NATO zirvesinden hemen önce İsveç ile uzlaşmaya vararak, İsveç’in

Yunan lobisinde kırmızı alarm! Türkiye'nin F-16 almaması için harekete geçtiler

YUNAN LOBİSİ HAREKETE GEÇTİ

Konuyla ilgili Yunan basınında Ta Nea gazetesi ise ‘Yunan lobisi alarma geçti’ başlıklı bir haber yayınladı. Söz konusu haberin hemen girişinde Menendez’in ABD Senatosu Dışişleri Komisyonu başkanlığından istifa etmesi Ankara’da rahatlamaya, Atina’da ise endişeye neden oluyor’ ifadelerini kullandı.
Yunan lobisinin en büyük destekçisinin artık senatoda yer almadığını kaydeden gazete, ‘Menendez’e desteğini açıkça ilan etmek isteyen çok sayıda Yunan milletvekili bile var’ değerlendirmesinde bulundu. Menendez’in komisyondan istifasına Yunan lobisinden isimlerin kayıtsız kalmadığını ve eski senatörü yalnız bırakmadığını hatırlatan Ta Nea, Menendez dışında Cumhuriyetçi Mark Rubio, Temsilciler Meclisi’nde Kostas Bilirakis, David Cicilline ve Ted Deutsch’un Yunanistan ve Kıbrıs’ın önünü açtığını bildirdi.

Yunan lobisinde kırmızı alarm! Türkiye'nin F-16 almaması için harekete geçtiler

‘DESTEKLEYİP YARDIM EDECEĞİZ’

Yunanistan’ın Kongre’de kendilerini ‘Helensever’ ilan eden pek çok dostu bulunuyor. Demokratlar, hem Cumhuriyetçiler, hatta Amerikan yönetimi içinde bile bu isimler var. Helen Amerikan Liderlik Konseyi’nin (HALC) genel müdürü Eddie Zemenidis’in de dediği gibi; ‘Çok sayıda destekçimiz ve Helenseverlerimiz var ve onlara güveneceğiz ve onlarla işbirliği yapacağız, aynı zamanda Menendez’i destekleyip yardım edeceğiz’

EGE DENİZİ’NİN ORTASINDA ABD ÜSSÜ

ABD Kongresi’ndeki Helen Grubunun Gus Bilirakis ve Carolyn Maloney liderliğindeki 130’dan fazla üyesi bulunuyor. Ta Nea haberinin devamında Yaklaşık iki ay önce Demokrat Milletvekili Grace Megg’in, ABD Savunma Bütçe Tasarısı’nda (NDAA), Yunan topraklarında ABD askeri varlığını genişletme olasılıklarının araştırılmasına ilişkin değişiklik teklif ettiğini de hatırlattı. Bu tasarı Ege’nin tam ortasında bulunan İskiri adasında olası bir üs kurmayı içeriyor.

Öte yandan Ta Nea kongre üyelerinin Temmuz ayında ABD Dışişleri Bakanı Blinken’e yazdığı, Türkiye’nin satın almak istediği yeni F-16’ları Yunanistan’ın egemenliğini ihlal etmek amacıyla kullanmamasını sağlayacak bir denetim mekanizması oluşturulmasını talep ettikleri yazından da bahsetti.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.