Türkiye Diyanet Vakfı (TDV), 2024 yılı vekaletle kurban kesim hisse bedelini yurt içinde 11 bin 750 lira, yurt dışında ise 4 bin 750 lira olarak belirledi.
“Vekaletle Kurban Organizasyonu Tanıtım Toplantısı”nda açıklama yapan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, 2023 yılında Türkiye Diyanet Vakfı’na (TDV) emanet edilen 745 bin 535 hisse kurbanın yurt içinde 79 il, yurt dışında 47 ülke 280 bölgede 34 milyon 667 bin 378 kişiye ulaştırıldığını belirterek, “Bu yıl için vekâletle kurban kesim bedeli yurt içinde 11 bin 750 Lira, yurt dışında ise 4 bin 750 Lira olarak belirlenmiştir” dedi.
14 hisse 164.500 lira
Vekaleten kurban bağışı gerçekleştilirken, adına kesim yapılması istenen kişinin bilgileri giriliyor. Kurbanın kesileceği il, TDV temsilciliğinin planlaması doğrultusunda belirlenirken, söz konusu ilin şartlarına ve o bölgedeki hayvan türüne göre kurban küçükbaş veya büyükbaş olarak kesim yapılabiliyor. Vekaleten kurban kesimi hisse üzerinden gerçekleştiriliyor. Bağışçı vatandaşlar, yurt dışı ve Türkiye içinde seçtikleri kadar kurban hissesi bağışında bulunabiliyor. 14 hisse, 1 büyükbaş hayvana karşılık geliyor. Kurban kesim hisse bedeli, bu yıl için yurt içinde 11 bin 750 lira, yurt dışında 4 bin 750 lira olarak belirlenirken, bir büyükbaş hayvana karşılık gelen 14 hissenin fiyatı yurt içinde 164 bin 500 liraya ulaşıyor. 14 hisselik büyükbaş hayvanın fiyatı yurt dışı bağışlar için ise 66 bin 500 liraya karşılık geliyor.
Geçen sene olduğu gibi bu sene de yurt dışında vekaletle kesim bedelinin Türkiye içinden daha düşük olması dikkat çekti. Yurt içindeki vekaletle kesim bedelinin daha yüksek olmasında, Türkiye’deki kurbanlık hayvan fiyatlarının yüksek olmasının etkili olduğu, Türkiye’deki et fiyatlarının yüksekliğinin, kurban kesim bedelleri ve hisse fiyatlarını yukarı doğru etkilediği öğrenildi.
Hayvancılıkta önemli adım
Hayvancılığı desteklemek için faiz destekli yatırım ve işletme kredisi sağlanmasına yönelik Tarım ve Orman Bakanlığı tebliği, 1 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğe göre, sütçülük ve kombine sığır yetiştiriciliğini desteklemek için Hazine faiz desteğiyle 60 milyon liraya kadar işletme ve yatırım kredisi kullandırılacak. Sütçülük ve kombine sığır yetiştiriciliğinde yüzde 100 faiz indirimli yatırım ve işletme kredisi için işletmede 50 baş ve üzeri manda veya damızlık sığır bulunması gerekli.