Washington Examiner isimli haftalık dergi, Türkiye’nin dış politikada yaptığı hamleleri eleştiren bir analiz yayınladı. Söz konusu analizde skandal ifadeler yer aldı.
ABD merkezli Washington Examiner isimli dergi, Türkiye’nin uluslararası alanda yaptığı hamleler sonrası skandal niteliğinde bir analiz yayınladı. Söz konusu analizine ‘Türkiye Batı’nın dostu değil’ başlığını atan dergi, Türkiye’nin son yıllarda batının desteğine layık olmadığını öne sürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsrail-Hamas savaşında İsrail’i kınaması, İsveç’in NATO’ya üyeliği gibi süreçleri örnek gösteren Washington Examiner, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsrail’in katliamlarından sorumlu tuttuğu Netanyahu’ya ‘Nazi, ve Hitler’ gibi benzetmeler yapmasını eleştirdi.
“ERMENİSTAN İŞGALE UĞRAYACAK”
Parker Miller imzalı yazının devamında ise Türkiye’nin Yahudiler dışında Ermenistan ile de sık sık karşı karşıya geldiğini yazdı ve ‘Batı, Ermenistan’ın Azerbaycan petrolünü satın alabilmek için yaptığı çaresiz çağrıları büyük ölçüde görmezden geldi. Bu nedenle ya Ermenistan yeniden şiddetli bir işgale maruz kalacak ya da Batı’nın ihmali nedeniyle İran’dan destek isteyip Batı’ya düşman olacak’ ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin NATO müttefiklerine karşı bile şiddet ve tehdit savurduğunu öne süren Miller, Ankara’nın Rusya ile olan ilişkilerinden de rahatsız oldu. NATO’nun Ukrayna üzerinden Rusya ile ‘Velaket savaşı’ verdiğini itiraf eden Miller, Türkiye’nin Rusya’ya yaptırım uygulamadığını, Rus petrolünü satın aldığını belirtti ve Putin’in de Türkiye’yi dost bir ülke olarak gördüğünü dile getirdi.
“AMERİKA VAZGEÇEMİYOR”
Miller, ABD’nin İsveç’in NATO’ya kabulü için Türkiye’ye 40 savaş uçağı satışına izin verdiğini öne sürerek ABD kaynaklarının Türkiye için harcanmasından rahatsız olduğunu da ifade etti.
Washington’un Ankara’yı hala bir müttefik olarak gördüğünü ve Türkiye’den vazgeçmediğini belirten Miller, Türkiye’nin batılı ülkeler için bir tehdit olduğunu iddia etti ve yakın gelecekte Ankara’nın siyasi ve sahadaki savaşlarda batının karşısına çıkacağını öne sürdü.