Geçtiğimiz haziran ayında tüm dünyanın ilgisini bir kez daha Titanik’e yönelten Titan denizaltı kazasının üzerinden 4 ay geçti. Bölgede yapılan çalışmalarda ise bugün itibarıyla yeni bir gelişme yaşandı. Denizaltıya ait yeni parçalar bulunduğunu açıklayan yetkililer, bunlar arasında insan kalıntıları olduğunu da söyledi. Peki şimdi ne olacak? İşte cevabı.
Derleyen: Oğuzcan Atış / Milliyet.com.tr – ABD merkezli ‘OceanGate’ şirketine ait ‘Titan’ adlı deniz aracı, geçtiğimiz haziran ayında enkazı Atlantik Okyanusu tabanında 3 bin 800 metre derinlikte bulunan Titanik’in enkazına turistik gezi gerçekleştirmek amacıyla yaptığı dalış sırasında kaybolmuş, birden fazla ülkenin katıldığı ve günlerce süren arama kurtarma çalışmaları denizaltıya ait olan parçaların bulunmasıyla sonlandırılmıştı. Çalışmalar sonucunda, Titan’ın yaklaşık 3 bin metre derinlikte bulunduğu sırada basınç sebebiyle infilak ettiği, su altı aracı içindeki OceanGate şirketinin CEO’su Stockton Rush (61), İngiliz milyarder Hamish Harding (58), Pakistanlı zengin Şahzade Davud (48) ile 19 yaşındaki oğlu Süleyman, Fransız kâşif Paul-Henri Nargeolet’in hayatını kaybettiği açıklandı.
BULANAN İNSAN KALINTILARI NE OLACAK?
Titan denizaltısının dalışından 2 saat sonra su üstü ile temasının kesilmesinin ardından bağlantısını kaybetmiş, su altı aracının kaybolduğu anlaşıldıktan sonra bölgeye ulaşan arama kurtarma gemileri günler süren bir operasyona başlamıştı. Bu dönemde yetkililer denizaltının 96 saatlik bir oksijene sahip olduğunu belirterek, denizaltında bulunan 5 kişi için umut olduğunu ifade etmiş olsa da Titan’ın yüzeyle temasının kesilmesinden sadece dört gün sonra Sahil Güvenlik, Titanik enkazına yakın bir bölgede Titan denizaltısının dış parçalarını içeren bir enkaz alanının keşfedildiğini ve yolcuların ‘kayıp’ olduğunu duyurdu. Su altından çıkarılan parçaları inceleyen uzmanlar, Titan’ın basınç sebebiyle patladığını, içinde bulunan 5 kişininse feci şekilde hayatını kaybettiğini belirtti.
Kazanın gerçekleştiği bölgede çalışmalarını sürdüren ABD Sahil Güvenlik birimleri yaptığı açıklamada, 3 Ekim’de Titan denizaltısına ait olan diğer parçaların insan kalıntısı olması muhtemel olan parçalarla birlikte bulunduğunu ve çıkarıldığını açıkladı. Denizaltına ait olan parçaların 4 Ekim’de ismi açıklanmayan bir limana nakledildiğini belirten yetkililer, su altından çıkarılan ve insan kalıntısı olduğu değerlendirilen parçaların analiz edilmesi için adli tıp kurumuna gönderildiğini söyledi.
Yapılan açıklamada, olay ile ilgili soruşturmanın ABD Ulusal Ulaştırma Güvenliği Kurulu ve Kanada Ulaştırma Güvenliği Kurulu’ndan müfettişlerle birlikte yürütüldüğü açıklanırken, incelemelerin devam ettiği belirtildi. Titan’a ait tüm parçaların yüzeye çıkarılıp çıkarılmadığının henüz tam netlik kazanmadığını ifade eden yetkililer, yapılacak detaylı incelemeler ve araştırmalarla birlikte tanıkların dinlemeye devam ettikleri, sürecin tamamlanmasının ardından kamuoyuna olaya ilişkin açık ve kapsamlı bir sunum yapılacağını belirtti.
TİTAN BİR ‘SAATLİ BOMBA’
Facianın ardından Titan denizaltısının Titanik’in bulunduğu derinliğe dalabilecek kadar yetenekli olmadığı tartışmaları başlamış, olayın Ocean Gate şirketinin ihmalleri sebebiyle yaşandığı iddiaları gündeme gelmişti. Faciadan önce Ocean Gate şirketinde danışman olarak çalışan ve daha önce faciada hayatını kaybeden şirketin yöneticisi Stockton Rush’u mail atarak, “Bir denizaltı sınıflandırılana, test edilene ve kanıtlanana kadar ticari derin dalış operasyonlarında kullanılmamalı. Sizden testlerinizde ve deniz denemelerinizde her türlü özeni göstermenizi ve çok çok dikkatli olmanızı rica ediyorum” şeklinde uyaran uzmanlardan Rob McCallum, Titan’ı bir saatli bombaya benzeterek, “Titan’ı gerçek bir denizaltı aracıyla karşılaştırmak, ev yapımı bir go-kart ile Formula 1 arabasını karşılaştırmakla aynı şey” demişti.
McCallum, “Böyle bir deniz aracı o derinlikte yaklaşık iki milisaniyede çöker. İnsan beyninin bir tehdidi algılaması 25 milisaniye sürer. Yani böyle bir olayın içinde olduğunuzda ne olduğunu anlamanıza bile fırsat olmadan hayatınızı kaybedersiniz” şeklinde konuşarak Titan su altı aracında bulunan 5 yolcunun muhtemel sonunu anlatmıştı.
‘NE OLDUĞUNU BİLE ANLAMADAN ÖLDÜLER’
Titan faciasına ilişkin konuşan diğer uzmanlar ise derin denizlerde yüzeye göre en büyük farklardan birinin su basıncı olduğuna dikkat çekerek her 10 metrede bir basıncın 1 atmosfer arttığını belirtmiş ve Titanik enkazının bulunduğu yerdeki su basıncının kabaca 400 atmosfer olduğunu söylemişti. Portsmouth Üniversitesi’nde derin deniz ekolojisti olan Dr. Nicolai Roterman, böyle bir senaryoda gerçekleşecek ölümlerin mili saniyeler içinde gerçekleşeceğini söyleyerek, “Böyle bir kazada en ufak bir sızıntı sebebiyle oluşacak basınç farkı oradakileri anında öldürür. Titan’ın patladığı derinlikteki basınç göz önüne alındığında muhtemelen yolcular ne olduğunu anlamadan saniyeden çok daha kısa bir sürede ezilerek hayatını kaybetmiş olabilirler” şeklinde konuşmuştu.