TikTok sözcüsü Emir Gelen, TBMM’de yaptığı sunumda “Canlı yayınlarla ilgili olarak Türkiye’deki politika ve kural setimizi, bu en son yaşanan hadiseler sonrasında yeniden gözden geçirme kararını aldık” dedi.
COŞKUN ERGÜL – Fenomenler ve müstehcen videolar ile son günlerde kamuoyunda sık sık tartışma konusu olan ve “kapatılması” talepleri sıkça dile getirilen sosyal medya platformu TikTok, TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’nda sunum yaptı. Komisyon Başkanı Hüseyin Yayman, “Siz de bir babasınız” diyerek, TikTok Ortadoğu, Afrika ve Türkiye temsilcisi Emir Gelen’e kamuoyundaki hassasiyetler üzerinden bir dizi uyarıda bulundu. Yayman, Türkiye’de yaklaşık 30 milyon da TikTok kullanıcısı olduğunu belirtti. Özellikle ailenin korunması ve çocuklara yönelik önlemlerin sıkı şekilde uygulanmasını isteyen Yayman, TBMM’de bu konularla ilgili birtakım hazırlıkların olduğunu da vurguladı.
MASAK ile toplantı
Bu yılın ilk 10 ayında ödedikleri 449 milyon TL vergi ödediklerini belirten Emir Gelen, platformda 13 yaş sınırı olduğuna dikkat çekti. Milletvekillerinin soruları üzerine TikTok sözcüsü Gelen, “TikTok’tan canlı yayınladığı müstehcen görüntüsünden sonra gözaltına alınan (“Laz kızı” takma ismi ile paylaşım yapan fenomen) fenomen kadınla” ilgili, kadının o yayından ne kadar para kazandığını bilmediğini söyledi. Gelen, platform üzerinden, kara para aklama dahil olmak üzere herhangi bir yasa dışı kazanç sağlama iddiası gündeme geldiğinde bunu ciddiye alarak müdahale ettiklerini ifade ederek, “Kara para aklamanın önlenmesi için birim geliştirdik. MASAK ile birkaç toplantımız oldu. Türkiye’de kara paranın aklanması ile mücadele için programımızın güvenliğini artırmaya karar verdik. Canlı yayınlarda parayı alana ve verene kimlik ibra etmek zorunluluğu getirdik. Bu alanda sıfır toleransımız olduğunun da altını çizmek isterim” dedi.
‘STK’larla görüşüyoruz’
Türkiye’de bu yılın 9 ayında 16 milyon içerik kaldırdıklarını aktaran Emir Gelen, “Canlı yayınlarla ilgili olarak Türkiye’deki politika ve kural setimizi, bu en son yaşanan hadiseler sonrasında yeniden gözden geçirme ve toplumun hassasiyetleriyle uyuşacak şekilde gözden geçirme kararını aldık ve bu süreci başlattık. Türkiye’de akademik kurumlarla, STK’larla bu alanda fikir alışverişi yapıyoruz” dedi.