Son dakika: Erdoğan’dan İran’la ‘iş birliği’ vurgusu: Yeni sınır kapıları gündemimizde

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki Türkiye-İran İş Forumu’nda İran’la yeni sınır kapıları açılması gündemimizdedir. Sınır illerimizin ekonomik kalkınmasını artırmaya matuf sınır ticaret merkezleri çalışmaları sürüyor. açıklamasında bulundu.

Son dakika: Erdoğan’dan İran’la ‘iş birliği’ vurgusu: Yeni sınır kapıları gündemimizde
REKLAM ALANI
Yayınlama: 24.01.2024
A+
A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki Türkiye-İran İş Forumu’nda konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları şöyle: İran’daki terör saldırısını bir kez daha lanetliyorum. Bu saldırı sadece İran’a değil bölge barışını da hedef aldı. Kandan beslenen kaos tüccarları hiçbir zaman emellerine ulaşamayacaklar.

İran’la yeni sınır kapıları açılması konusu gündemimizdedir. Sınır illerimizin ekonomik kalkınmasını artırmaya matuf sınır ticaret merkezleri tesis edilmesi çalışmaları da devam ediyor.

Türkiye ve İran yaklaşık 170 milyonu aşan toplam nüfusa, muazzam kaynaklara ve insan gücüne sahip iki komşu ve kardeş ülkedir. Tarih boyunca medeniyetlere beşiklik yapmış köklü çok boyutlu ilişkiler mevcuttur. İran ülkemizin Asya’ya açılan kapılarından biriyken, Türkiye de İran’ın Avrupa’ya açılmasında kapıdır. İlişkilerimizi halklarımızın refahını artıracak şekilde, ileriye taşıma irademizi koruduk. İş birliğini geliştirme irademizi yeniden teyit ettik. Bugün 10 anlaşma imzaladık. İki bölgesel güç Türkiye ve İran, kalkınma ve istikrar için işbirliğini ilerletmelidir.İran’la 30 milyar dolarlık ticaret hedefine ulaşma kararlılığındayız. İran’a uygulanan yaptırımlar ve salgın ticaretimizi geriletmiştir. Türkiye olarak ilkeli tutumumuzu koruyoruz. Yaptırımlar nedeniyle komşumuz İran’la ekonomik ve ticari ilişkilerimizi sonlandırmadık sonlandırmayacağız. Yaptırımlarda özellikle bankacılık işlerinde sorunlar yaşıyoruz.

İRAN İLE YENİ SINIR KAPILARI AÇILMASI GÜNDEMDE

Ticaret Bakanlığımızın verilerine göre müteahhitlerimiz 4,6 milyar dolarlık 56 proje üstlendi. Birçok batılı firma İran’dan kaçarken 200 firmamız İran’da kalmayı tercih etmiştir. İran’la yeni sınır kapıları açılması konusu gündemimizdedir. Sınır illerimizin ekonomik kalkınmasını artırmaya matuf sınır ticaret merkezleri tesis edilmesi çalışmaları da devam ediyor. Ticaret için sınırda alt yapıya özel önem atfediyoruz.

Türk Hava Taşımacılığı firmalarının İran’daki frekans kısıtlamalarının kaldırılması ticari kazançların da artmasını sağlayacaktır. İranlı kardeşlerimizin en fazla tercih ettiği turizm destinasyonunun Türkiye olması bizleri mutlu ediyor. Tahran-Van yolcu tren seferlerinin yeniden başlatılmasını yararlı görüyoruz. Hedeflerimize el birliği içerisinde ulaşacağımıza yürekten inanıyorum.

TÜM İMKANLARIMIZLA FİLİSTİNLİ KARDEŞLERİMİZİN YANINDA OLMAYA ÇALIŞTIK

İsrail’in işlediği savaş suçlarının yanına kâr kalmaması amacıyla uluslararası hukuk kulvarında atılan adımlara destek veriyoruz.  Gazze halkı insanlık tarihine utançla geçecek bir vahşetin kurbanı oldu. Türkiye olarak ilk günden itibaren bu meselede onurlu, kararlı ve vicdanlı bir duruş sergiledik. Her alanda tüm imkanlarımızla Filistinli kardeşlerimizin yanında olmaya çalıştık. Zulümle abad olmaya çalışanın ahiri berbat olur. Bu süreçte zafer Filistinli kardeşlerimin olacaktır.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.