Mustafa Sarıgül’den ‘Afet Bakanlığı’ önerisi:

Türkiye siyasetinin deneyimli ismi, CHP Erzincan milletvekili Mustafa Sarıgül, Hafta Sonu’nda merak edilenleri Hakan Çelik’e yanıtlıyor. Türkiye afet yönetimine dair hangi dersleri çıkarmalı? Yerel seçim yaklaşırken partiler yola nasıl devam edecek? Muhalefet ve iktidar kritik konularda uzlaşma zemini sağlayabilecek mi?

Mustafa Sarıgül’den ‘Afet Bakanlığı’ önerisi:
REKLAM ALANI
Yayınlama: 17.02.2024
A+
A-

Sarıgül’ün açıklamalarından satır başları şöyle; Haberi alır almaz olay yerine gittim. Yaklaşık olarak 10 milyon metreküp toprak, 200 metrelik yamaçtan hızla aşağıya doğru aktı ve 800 metrelik bir hareketlilik oldu. 50 metre derinliğini konuşuyoruz. Böyle bir büyüklükle karşı karşıyayız.

Arama-kurtarma çalışmaları hemen başladı. Bütün kamu ve kuruluşları tam bir anlayış ve dayanışma içerisinde çalışmalara başladık. İlk belirlemelere göre 3 arkadaşımızın belli bir noktada 6 arkadaşımızın da farklı bir lokasyonda olduğu tespit edildi. Göçük altında kalan kamyonlar vardı, onların bilgisi geldi. Kayıp 3 işçi arkadaşımızın iki aracın ayrı bir noktada olduğu tespit edildi. Hemen olayın sorumlularıyla ilgili olarak da bir soruşturma başlatıldı.

Doğduğum yer, yaşadığım yer… Benim için o kadar büyük bir sıkıntı ki, o kadar endişe verici bir şey ki… Düşünün, bölgenin milletvekilisiniz, benim doğduğum Güngören köyü, Gözkök Köyü oraya 20 km. uzaklıkta olan bir noktadayız.

Bugüne kadar burada 4 kez kapasite artırılmış. ÇED raporlarına bakıyorsunuz; ÇED raporlarını veren firmalar özel firmalar. Bu ÇED raporlarını veren firmaların detaylı bir şekilde incelenmesi lazım. 

Şunu bilmenizi istiyorum; Bu Kanadalı firma niye Kanada’da bu çalışmayı yapmıyor da Türkiye’de bu çalışmayı yapıyor? Siyanürlü arama, denetimsiz aramalar mutlaka durdurulması lazım.

Buradaki olay şu; denetimleri sıkı bir şekilde artırmak gerekiyor. Denetimlere sıkı bir şekilde bakmak gerekiyor.,

“ENERJİ BAKANI BAŞINDAN BERİ ORADA”

Çevre Bakanlığı, özellikle Enerji Bakanlığı, özellikle Çalışma Bakanlığı gelip bütün bu detaylara bakması lazım ve bunların en iyi şekilde planlanması lazım. Sayın Alparslan Bayraktar başından beri orada, çalışmalara detaylı bir şekilde bakıyor ve detaylı bir şekilde inceliyor.

Burada yapılan en önemli çalışmalardan bir tanesi şu oldu; TBMM bu noktada bir Araştırma Komisyonu kurdu. Bu Araştırma Komisyonu’nda bütün detayları araştıracağız. Kim, ne yaptı, nasıl yaptı, yapanın yanına kar kalmayacak. Burada bütün hukuki boyutlarını detaylı bir şekilde planlayacağız. Uzun yıllar sonra TBMM’de bir muhalefet partisi olarak bizim verdiğimiz öneri dikkati alındı.

Ben popülist politika yapmak istemedim. Orada ben felaket tellallığı yapmak istemedim. Ama ben gerçeklerden de hiçbir zaman kaçmadım. Siyanürlü toprak maden aramasının ne kadar tehlikeli olduğunu kamuoyuna açıklayacağız. Siyanürün ne kadar tehlikeli olduğunu detaylarıyla birlikte yüzde 100 konuşmamız lazım. Doğa dostu çalışma yapmamız lazım. Madencilik aynı zamanda ülkenin geleceğine çıkmak lazım. Almanya’da neden siyanür konuşulmuyor da Türkiye’de konuşuluyor.

Avrupa’da kapalı maden arama var. Siyanür gelince parti ayırt etmiyor. Yerleşim alanlarının 5km uzaklığında olması lazım. İliç’te çok yakın, Fırat’a da çok yakın. Neden 4 kat artırılmış şekilde. Sorumluluğum gereği binlerce çalışan var ama insan hayatı da var bir yanda. Bunun sona ermesi lazım. Doğada kullanımının yüzde yüz değişmesi lazım. Milyon dolar altınları can Erzincan’ımın tırnağına değişmem. Bunları Meclis’te konuşacağım. Uzmanlarla detaylı şekilde görüşüyorum. Meclis’e teşekkür ediyorum. Bizzat Erzincan’ı konuştuk. Komisyonda her partiden vekil arkadaşlarımız olacak. 9 canın hesabını sorup numuneler alıp laboratuvar tetkiklerini yapacağız.

Araştırma komisyonumuzdaki arkadaşlarımız doğaya duyarlı arkadaşlar. Doğayı çevreyi ilgilendiren öyle rapor hazırlayacağız ki böyle olayları duymayacağız bir daha. ÇED raporlarından bir tanesi olumsuz sadece. Raporu hazırlayan firmalara da ağır yaptırım gelmesi lazım. Faaliyet alanları kısıtlanmalı vahşi madencilik engellenmeli. Çok kazanmak için 30 yılda yapılacak iş 7-8 yıla sığdırılıyor. Burada daha çok Türk şirketleri olması lazım.

AFET BAKANLIĞI ÖNERİSİ: NACİ GÖRÜR HOCAMIZI BAŞINA GETİRELİM

Doğal afetler ve deprem bakanlığı kurmalıyız. Türkiye’de dere yatakları var, buralara yapılan konutlar var. Sellerde binalar orada kalmış. Bu afettir. Bakanlık kurulmalı ve böyle olay olunca bakanlıktaki uzmanlar gitmeli. Erzincan’a ilgili bütün bakanlıklar geldi ama bu evlatlarımızın siyanürlü ortamda nasıl çalışması gerektiğini bilmesi lazım. Bunun için girişimde bulunacağım. Komsiyon siyasi kaygılardan uzak, felaketlerin tekrar etmemesi için çalışacak. Sayın cumhurbaşkanımızdan randevu alacağız. Afet bakanlığını kuralım ve Prof. Naci Görür hocamızı başına getirelim. Buradaki bakanlık siyaset üstü olmalı. Araştırma komisyonu tüm detayları ortaya çıkaracak.

 

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.