Kovid ‘deli dana’ya yol açıyor mu?

ABD’de ‘deli dana’dan ölen bir hastanın Kovid-19 testi pozitif çıktı. Bilim insanları, Kovid-19’un bir beyin hastalığı olan ‘deli dana’ya neden olabileceğini söyledi.

Kovid ‘deli dana’ya yol açıyor mu?
REKLAM ALANI
Yayınlama: 25.09.2023
A+
A-

ABD’nin New York kentindeki Mount Sinai Queens hastanesinden doktorlar, evinde düştükten sonra yürüyemez hale gelen ve belirli aralıklarla vücut sarsıntıları geçiren bir adamın, Kovid-19 testinin pozitif çıktığını söyledi. Doktorlar, “American Journal of Case Reports” yayınına yazdıkları makalede 62 yaşındaki adamın hastaneye kaldırılmadan iki ay önce salyalarının akmaya ve daha yavaş hareket etmeye başladığını belirtti. Doktorlar, hastaneye başvurduğunda adamın Kovid-19 testinin pozitif çıktığını ancak, hastanın solunum belirtileri dışında başka semptom taşımadığını söyledi.

6 hafta sonra öldü

Adamın durumunun giderek kötüleştiği ve sonunda konuşma, yemek yeme yetileriyle birlikte beyin fonksiyonlarını kaybettiği bildirildi. 6 hafta sonra hastanın öldüğünü belirten doktorlar, adamın beyin tomografisi ve MR’ının normal olduğunu ancak ‘deli dana hastalığı’nın teşhisi için olası tanı kriterlerini karşıladığını ifade etti. Büyük olasılıkla Kovid-19’un deli danaya yol açtığını söyleyen doktorlar, ancak kesin tanının klinik nörodejenerasyona (beyin nöronlarının ölümü) dayanması nedeniyle gerçek bir teşhisin “kendi başına zorlayıcı” olduğunu da belirtti.

‘Grip aşısını ihmal etmeyin’

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 15 Eylül’de 65 yaş üzeri ve yüksek risk grubunda yer alan bireylerle başlayan grip aşılarının ihmal edilmemesi uyarısında bulundu. Vatandaş, E-Nabız’daki “İnfluenza Risk Durumu” sekmesinden ücretsiz aşı hakkı olup olmadığını görebiliyor. Aile hekimine de başvurulabiliyor. Ücretsiz aşı hakkı olanların reçete alması lazım. Herkes için ise geri ödeme kapsamında olmayan ücretli aşıya her an ulaşmak mümkün. –ANKARA Milliyet

Riskli grup için inaktif kararı

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) yüksek risk grubundaki kişiler için Kovid-19 aşı önerilerinden inaktifleri çıkardı. Dernek, en güncel aşılara ulaşılamıyorsa ana bağışıklama ve ilk hatırlatma dozu olarak ilk aşıların kullanılabileceğini bildirdi. Yüksek riskli kişiler için ise ilk aşıların hatırlatma dozu olarak kullanılmaması gerektiği kaydedildi. Böylece, omicron varyantıyla birlikte etkinliği iyice sorgulanan Sinovac ve Turkovac gibi inaktif aşılar da önerilerden çıkarıldı.-HANDE ATILGAN ANKARA

‘ERİS İÇİN YENİ AŞIYA İHTİYAÇ VAR’

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Alpay Azap, Kovid-19’a göre hazırlanan aşıların, Türkiye’de de görülen Eris varyantına karşı etkinliğinin çok az olduğunu belirtti. Azap, “Virüs o kadar değişti ki ilk aşıların şu anki varyantlara, örneğin Eris varyantına karşı etkinliği çok azaldı. Dünyada yeni aşılar geliştirildi. En yeni aşı eylül ayından itibaren Kuzey Amerika ve Avrupa’da onay aldı ve kullanılmaya başladı. Bir an önce bu aşının ülkemize gelmesini bekliyoruz” dedi. -DHA

Nedir?

*Deli dana (Creutzfeldt-Jakob) prion adlı anormal proteinlerin beyinde birikmesi ve sinir sistemini etkilemesiyle ortaya çıkan nadir bir hastalıktır.

*Bilişsel ve ruhsal bozukluklar, serebellar ataksi, miyoklonik hareketler ve görme kaybıyla ortaya çıkar. Hastalığın bir tedavisi bulunmadığı gibi kısa sürede ölümle sonuçlanır.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.