Kırım Yarımadası’nda konuşlu Karadeniz Filosu’nun savaş gemilerini bir bir imha eden Ukrayna saldırıları, Moskova’yı kimsenin beklemediği sürpriz bir adıma itti.
Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasıyla alev topuna dönen Karadeniz özellikle yaz mevsiminden bu yana neredeyse her hafta patlamalarla sarsılıyor. Odak noktası Karadeniz’in kuzeyindeki Kırım Yarımadası ile kuzeybatısındaki Odesa olan kamikaze insansız hava aracı ve füze saldırıları, Ağustos ayının başında ilk kez Rusya topraklarına uzandı.
4 Ağustos’un ilk saatlerinde Rusya’nın Karadeniz’deki ana limanı Novorossiysk Ukraynalılar tarafından vuruldu, yüzlerce kilometre uzaklıktaki şehre kadar ulaşan insansız deniz araçları Rus savaş gemisi Olenegorsk Gornyak’ı hedef aldı. Sabah gün ağardığında Olenegorsk Gornyak gemisi limanın açığında yan yatmış haldeydi.
Ukrayna’yı birkaç günde işgal edip Kiev’e kukla bir yönetim getirme hayali duvara toslayan Moskova, 20 ayı çoktan geride kalan savaşta halihazırda savunma pozisyonunda. Ukraynalıların havalar ısınınca başlattığı karşı taarruz güney cephesinde büyük bir gedik açsa da beklenen ilerleme sağlanamadı. Ejderha dişleriyle bezeli 1000 kilometreden uzun savunma hattındaki savaşın, kış mevsiminin kendini göstermesiyle birkaç ay donacağı tahmin ediliyor.
‘SON DAKİKA’ KODUYLA GEÇİLDİ
Ukraynalıların 2014’te Vladimir Putin tarafından el konulan Kırım Yarımadası’nı geri alacağını ilan etmesi ve Sivastopol’da konuşlu Rusya’nın Karadeniz Filosu’nu defalarca vurması, Kremlin’de alarm zillerinin çalmasına yol açtı. Ukrayna füzelerinin ya da insansız hava-deniz araçlarının savaş gemisi ya da denizaltıları imha etmesini, Karadeniz Filosu’nun ana karargahının havaya uçurulması izledi.
Rus donanmasının Karadeniz’deki kalbi Kırım Yarımadası’na S-400 hava savunma sistemleri konuşlandıran Moskova’nın yeni planı, uluslararası haber ajansı AFP tarafından dünyaya ‘son dakika’ koduyla duyuruldu.
RUS GAZETESİNDEKİ RÖPORTAJ
Rus donanması, Kafkasya’nın incisi Abhazya’ya yerleşiyor. Abhazya Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla bağımsızlığını ilan eden Gürcistan’la savaş yaşadı, Rus barış gücü askerlerinin konuşlandırıldığı ateşkes antlaşmasıyla özerklik kazandı. Bölge artık 2000’li yıllarda NATO ve Rusya’nın satranç tahtasında artık kıymetli bir taştı.
2008 yılında Rus tanklarının Gürcistan’a girmesiyle sonuçlanan sekiz günlük savaşın ardından sınırlar fiilen değişti, Moskova fiili ‘tampon bölge’ haline getirdiği Güney Osetya ve Abhazya’nın tek taraflı bağımsızlığını tanıdı. İlerleyen senelerde Rusya’nın müttefikleri Suriye, Nikaragua ve Venezuela gibi ülkeler de Abhazya’yı tanıyan devletler arasına katıldı.
Türkiye, ABD ve Avrupa Birliği ülkeleri tarafından bağımsızlığı tanınmayan Abhazya’daki yönetim, Rus ordusuyla Eylül ayı başında gerçekleşen tatbikatın ardından Rusya’nın Karadeniz kıyısında kalıcı bir deniz üssü kuracağını açıkladı.
‘SÖYLEYEMEDİĞİM ŞEYLER DE VAR’
Abhazya’daki yönetimin lideri Aslan Bjania, Rus İzvestiya gazetesine verdiği röportajda, kısa süre önce bölgeye küçük bir füze gemisi gönderen Rus donanmasının Oçamçire’de kalıcı deniz üssü kuracağını söyledi. “Bir anlaşma imzaladık… Ayrıca dile getiremediğim şeyler de var” diyen Aslan Bjania, Tiflis yönetiminin Abhazya’yı geri almayı hayal ettiğini ve Amerikan keşif uçaklarının hava sahasını ihlal ettiğini de ekledi.
Oçamçire’deki deniz üssü, bir ilk niteliği taşıyor. Ayrılıkçı lider Bjania’nın bu hafta Rusya Devlet Başkanı Putin’le görüşmesinin planlandığını vurgulayan AFP, Moskova’nın hem Abhazya hem de Güney Osetya’da askeri üsleri bulunduğunu hatırlatıyor.
Rusya’ya ait küçük füze gemisi Cyclone, Abhazya’nın başkenti Sohum’a geçen hafta bir dostluk ziyareti gerçekleştirmiş ve ziyaretin fotoğrafları yerel yönetimin internet sitelerinde yayımlandı.