Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından tüm öğretim kademelerindeki zorunlu derslere ait “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” yeni müfredat taslağı, https://gorusoneri.meb.gov.tr adresinden dün kamuoyunun görüşüne sunuldu.
MİNE ÖZDEMİR GÜNELİ – İnternet sitesi üzerinden bir hafta süresince görüş bildirilebilecek taslağın hazırlık sürecinde yaz aylarından itibaren bugüne kadar 1000’den fazla öğretmen ve akademisyenle toplantılar düzenlendi, 260 akademisyen, 700’ün üzerinde de öğretmen bu toplantılara sürekli katıldı.
Bir haftalık askı sürecinin ardından müfredat, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından son eleştiri, görüş, öneri ve paylaşımlar doğrultusunda revize edilecek ve son şekline ulaşacak.
‘Yetkin ve erdemli insan’
Taslakta, derslerin içeriklerinin yanı sıra ilk kez yeni bir öğrenci profili tanımı da yapıldı. Buna göre, hedeflenen öğrenci, “yetkin ve erdemli insan” olarak tanımlandı. Sadece akademik başarılara odaklanmanın doğru olmadığı, her bir öğrencinin kendine özgü potansiyeli olduğu tespitine öncelik verildi.
Yetkin ve erdemli insan, ruh ve beden bütünlüğü, bilgi ve bilgelik, geçmişten geleceğe eğitim prensibi, değerler, ahlaki bilinç ve estetik bakış açısına sahip olma prensipleri üzerinden tasarlandı.
Aktif katılım sağlanacak
Yeni müfredat taslağında öne çıkan değişiklikler şöyle:
– Beceri temelli bir program yapısı oluşturuldu.
– Eğitim öğretim süreçlerinde öğrencilerin aktif şekilde katılımlarını sağlayacak öğrenme yaşantıları tasarlandı.
– “Sistem okuryazarlığı” ilk kez müfredata girdi. Buna göre öğrencilerin getirilen herhangi bir konuda öğrenme yöntemini kendisinin belirlemesi, kendi kendine öğrenebilmesi amaçlandı.
– 9 alt okuryazarlık türü belirlendi. Bunlar bilgi, dijital, finansal, görsel, kültür, vatandaşlık, veri, sürdürülebilirlik, sanat olarak sıralandı.
– Sonuç yerine süreç odaklı ölçme değerlendirme yaklaşımı benimsendi.
İntegral çıkartıldı
Yeni müfredata yönelik gelen ilk yorumlarda öne çıkanlar şöyle:
– Matematik’te 12. sınıflarda işlenen integral konusu müfredattan çıkarıldı, limit ve türevin kapsamı artırıldı.
– Yeni harf grupları eskiye nazaran çok daha mantıklı oldu. Türkçe dersinde dinleme ve anlatmaya önem verildi. Matematik dersi için her temada oyunseverlik ile ilişkilendirme var, yani oyunla öğretme önemsedi.