Gazze’deki hastanede katliam! Mide bulandırıcı mesajı paylaşıp sildi

İsrail füzesinin 500’ü aşkın insanı öldürdüğü hastane saldırısı, gece boyu aralarında Türkiye, İran, Porto Riko, ABD, Ürdün, Libya, Lübnan, Tunus gibi ülkelerde gösterileri tetikledi. Netanyahu’nun sosyal medya ekibinde yer alan Hananya Naftali’nin paylaştığı mesaj ise, dünyada şok etkisi yarattı.

Gazze’deki hastanede katliam! Mide bulandırıcı mesajı paylaşıp sildi
REKLAM ALANI
Yayınlama: 18.10.2023
A+
A-

İsrail-Gazze savaşında onuncu gün dolarken akşam saatlerinde Gazze’deki El Ehli Baptist hastanesini vuran füze, en az 500 can kaybına neden oldu. Dünya gündemi alt üst, ABD lideri Biden’ın Ürdün’de katılacağı dörtlü zirve iptal. Tüm gelişmeleri dakika dakika aktarıyoruz.

Gazze'deki hastanede katliam! Mide bulandırıcı mesajı paylaşıp sildi

CANLI AKTARIYORUZ

08:2818 Ekim 2023GAZZE'YE YENİ SALDIRILAR

Salı akşamı El Ehli hastanesinde en az 500 insanın ölümüne yol açan İsrail ordusu, Çarşamba günü erken saatlerde Gazze’nin birçok noktasını vurdu. Kuzeydeki Cibaliye mülteci kampını hedef alan saldırılarda onlarca insanın öldüğü bildiriliyor.

07:4418 Ekim 2023İSRAİL'DEN YENİ TAHLİYE EMRİ

Al Jazeera, savaşın başından bu yana Gazze’deki radyo frekanslarını durdurup uyarı mesajları yayınlayan İsrail’in, son yayınlarında Gazze şehrinin daha fazla bölgesinin tahliye edilmesini istediğini bildiriyor.

İsrail uyarı mesajlarında Vadi Gazze’nin kuzeyinde yaşayanlardan güneye gitmelerini istiyor ancak İsrail jetleri günlerdir güneydeki Han Yunus ve çevresini bombardımana tutuyor.

Al Jazeera, başlangıçtaki uyarıyı dinleyip güneye kaçanların artık geri dönmek istediğini, çünkü bölgede hiçbir yerin güvenli olmadığını anladıklarını aktarıyor.

07:1218 Ekim 2023GECE BOYU PROTESTO

Gazze’deki El Ehli Baptist hastanesinde 500 sivilin füzeyle vurulması, aralarında Türkiye, İran, Porto Riko, ABD, Ürdün, Libya, Lübnan, Tunus gibi ülkelerde gösterileri tetikledi. İsrail işgali altındaki Batı Şeria’da da büyük gösteriler vardı ancak Batı Şeria’da sokağa çıkanlar Filistin lideri Mahmud Abbas’ı protesto etti.

Gazze'deki hastanede katliam! Mide bulandırıcı mesajı paylaşıp sildi

Türkiye
Gazze'deki hastanede katliam! Mide bulandırıcı mesajı paylaşıp sildi

Lübnan
Gazze'deki hastanede katliam! Mide bulandırıcı mesajı paylaşıp sildi

Ürdün
Gazze'deki hastanede katliam! Mide bulandırıcı mesajı paylaşıp sildi

ABDGazze'deki hastanede katliam! Mide bulandırıcı mesajı paylaşıp sildi

İran
Gazze'deki hastanede katliam! Mide bulandırıcı mesajı paylaşıp sildi

Porto Riko

06:5518 Ekim 2023BIDEN ZİRVESİ İPTAL

ABD Başkanı Joe Biden, saatler içinde İsrail’in başkenti Tel Aviv’e inecek. İsrail’den sonra Ürdün’e geçmesi planlanan Joe Biden, burada Mısır, Filistin ve Ürdün liderleriyle bir araya gelecekti.

Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas, hastane saldırısının ardından Biden’la görüşmesini iptal etti.

Ürdün de benzer bir adım attı, dörtlü zirvenin yapılmayacağını duyurdu. Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, şu anda savaşı durdurmaktan başka herhangi bir konuda konuşmanın bir faydası olmadığını söyledi.

04:3718 Ekim 2023PAYLAŞIP SİLDİ

Gazze'deki hastanede katliam! Mide bulandırıcı mesajı paylaşıp sildi

X platformunda 350 bini aşkın takipçisi olan ve son yıllarda İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun sosyal medya ekibinin bir parçası gibi çalışan Hananya Naftali, Gazze’deki hastanenin vurulmasının ardından mide bulandırıcı bir mesaj paylaştı.

“İsrail hava kuvvetleri, Gazze’deki bir hastanenin içindeki Hamas teröristlerinin üssünü vurdu” diye yazan Naftali, ölü sayısı belil olunca mesajını anında sildi. Daha sonra uluslararası haber ajansı Reuters’ın bir haberini yanlışlıkla paylaştığını savunan bir açıklama yaptı ancak ajans bir Hamas üssünün vurulduğunu bildiren hiçbir haber servis etmemişti.

Al Jazeera, 2014’teki Gazze savaşına katıldıktan sonra sosyal medyada popüler olan Naftali’nin, Filistin nefretini sürekli körüklemesiyle bilindiğini aktarıyor. İsrail’de oldukça etkili olan Hananya Naftali, savaş başladıktan sonra Başbakan Netanyahu tarafından İsrail’in digital muharebe ekibine atandığını bizzat kendisi video ile açıkladı.

03:2218 Ekim 2023DÜNYA AYAKTA

İsrail füzesinin bir hastanede yüzlerce sivili öldürmesi dünyayı ayağa kaldırdı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi bugün acil şekilde toplanıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “İçerisinde kadınların, çocukların, masum sivillerin olduğu bir hastaneyi vurmak, İsrail’in en temel insani değerlerden yoksun saldırılarının son örneğidir. Gazze’de yaşanan ve tarihte benzeri olmayan bu vahşeti durdurmak için tüm insanlığı harekete geçmeye davet ediyorum” dedi.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, sosyal medya hesabından “Gazze’deki hastanede tedavi gören, mazlum Filistinlere atılan Amerikan-İsrail bombalarının alevleri yakın zamanda Siyonistleri saracak” mesajını paylaştı.

Fransa lideri Emmanuel Macron, “Hiçbir şey sivilleri hedef almayı haklı gösteremez” dedi, insani yardımın ‘gecikmeden’ sağlanması çağrısında bulundu.

Mısır lideri Abdülfettah es-Sisi, füze saldırısını en güçlü şekilde kınayarak saldırının ‘uluslararası hukukun açıkça çiğnenmesi’ olduğunu söyledi.

Suudi Arabistan saldırıyı ‘son derece çirkin bir suç’ olarak niteledi.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, “Sivil bir altyapıya yönelik saldırı uluslararası hukuk sınırları içerisinde değildir” ifadesini kullandı.

Ürdün saldırıdan İsrail’i sorumlu tuttu ve bugün başkent Amman’da gerçekleşecek ABD, Mısır, Ürdün ve Filistin liderlerinin yer alacağı zirveyi iptal etti.

Afrika Birliği Başkanı Moussa Faki Mahamat, İsrail’in savaş suçu işlediğini belirtip “İsrail’in Gazze’de hastane bombalamasını kınamak için sözler tükendi” diye konuştu.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, “Hastaneden gelen haberler, günlerdir gözlerimizin önünde gelişen trajediye dehşet katıyor” mesajını sosyal medya hesabından paylaştı.

Hizbullah, katliamın ardından İsrail’e karşı ‘görülmemiş öfke’ çağrısı yaptı. Lübnan’da konuşlu örgüt Hizbullah’la İsrail arasında günlerdir sınır hattında çatışma var.

Katar, saldırıyı ‘acımasız bir katliam’ ve ‘savunmasız sivillere karşı işlenmiş iğrenç bir suç’ olarak nitelendirdi, uluslararası hukuk hükümlerinin açık bir şekilde ihlal edildiğini vurguladı.

Suriye, hastaneye füzenin ‘insanlığa karşı yapılmış en çirkin ve kanlı saldırılardan biri’ olduğunu kaydetti.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, saldırının kesinlikle kabul edilemez olduğunu söyleyerek faillerin hesap vermesi gerektiğini ifade etti.

01:0018 Ekim 2023HASTANE VURULDUĞUNDA KOMPLEKSTE 4 BİN İNSAN VARDI

2,3 milyon insanın sıkışıp kaldığı Gazze Şeridi’ndeki Gazze kentinde akşam saatleri. İsrail’in 1,1 milyon insanın güneye gitmelerini isteyen tahliye emrinin ardından, şehirden ayrılamayanların sığındığı adreslerden biri El Ehli Baptist hastanesiydi.

Gazze’deki en eski hastane olan ve Anglikan kilisesi tarafından 1882 yılında kurulan hastanenin bahçesinde bile yüzlerce insan vardı. Akşam karanlığının sessizliğini ıslığa benzer bir ses bozdu, ardından kulakları sağır eden bir patlama gerçekleşti.

İsrail’in ateşlediği füzenin hasteneyi vurmasıyla en az 500 insan yaşamını yitirdi. Patlama sonrası içerisinde kilise de bulunan hastanenin bir kısmında yangın çıktı.

El Ehli Baptist hastanesindeki doktorlar, saldırı sırasında komplekste 4 bin kadar insanın bulunduğu bilgisini veriyor.

Saldırının şok dalgaları anında dünyaya yayıldı, Filistin lideri Mahmud Abbas, ‘hastane katliamı’ nedeniyle üç günlük yas ilan edildiğini duyurdu. İsrail’in tüm kırmızı çizgileri aştığını belirten Abbas, saldırıyı ‘iğrenç bir savaş katliamı’ olarak tanımladı.

Filistin topraklarında bugünden Cuma gününün sonuna kadar bayraklar yarıya indirilecek.

İsrail Gazze’den fırlatılan ve kısa düşen bir füzenin hastaneye isabet ettiğini ileri sürdü ancak ilk kanıtların tümü saldırının İsrail tarafından yapıldığını ortaya koyuyor.

 

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.