Ankara’nın resmen ilan ettiği kararla İsrail’in izolasyonunun büyüdüğünü belirten Amerikan gazetesi, global baskı artarken Türkiye’nin hamlesiyle en son uluslararası yaptırımın geldiği yorumunu yaptı. Alman medyasına konuşan İsrailli uzman ise, asıl bundan sonra yaşanabilecekler konusunda endişeli olduğunu söyledi.
Türkiye’nin İsrail’e Nisan ayı başında 54 ürüne ihracat kısıtlaması getirmesinden haftalar sonra Ankara Tel Aviv yönetimiyle tüm ticari bağlarını kopardı. 2023 yılında yaklaşık 7 milyar dolarlık ticaret yapılan İsrail’le ihracat ve ithalat işlemleri durdurulurken, Türkiye söz konusu adımın Gazze’ye yeterli insani yardım akışına izin verilinceye kadar devam edeceğini dünyaya duyurdu.
Türkiye’nin verdiği kararın yankıları uluslararası medyada geniş şekilde yer bulmaya devam ediyor. Amerikan CNN International ‘Türkiye Gazze’deki savaş nedeniyle İsrail’le ticareti durduruyor’ başlıklı haberinde Türkiye’nin Gazze’ye en fazla yardım sağlayan ülkelerden biri olduğunu öne çıkardı. CNN, Gazze Şeridi’ni 2007 yılından bu yana yöneten Hamas’ın Türkiye’nin İsrail’le ticareti kesmesini övdüğünü yazdı.
NYT: TÜRKİYE TİCARİ İLİŞKİLERİNİ KESERKEN, İSRAİL’İN İZOLASYONU BÜYÜYOR
Amerikan New York Times gazetesi ‘Türkiye ticari ilişkilerini keserken, İsrail’in izolasyonu büyüyor’ başlığını attı, Ankara’nın hamlesinin bazı ülkelerin İsrail’le diplomatik ilişkilerini koparmasını izlediğini vurguladı. Türkiye’nin İsrail’le ticareti durdurmasını Orta Doğu ülkesini hedef alan en son uluslararası yaptırım olarak niteleyen New York Times, söz konusu adımın bölgedeki savaşı bitirmek için artan global baskının altını çizdiği yorumunu yaptı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geride kalan yedi ayda İsrail’in Gazze’yi bombardımana tutmasını eleştirdiğini ve Hamas’ı savunduğunu dile getiren New York Times, Erdoğan’ın geçen ay Hamas lideri İsmail Haniye ile yaptığı görüşmede “İsrail Filistinlilere uyguladığı zulmün bedelini mutlaka bir gün ödeyecek” dediğini hatırlattı.
Gazze’yi yakıp yıkan ve kan gölüne çeviren İsrail’in üstündeki uluslararası izolasyonun işgal ilerledikçe arttığını vurgulayan NYT, bazı ülkelerin ilişkilerin seviyesini düşürürken bazı ülkelerin ise köprüleri tamamen attığını yazdı.
KOLOMBİYA, BOLİVYA, BELİZE
Son olarak Güney Amerika ülkesi Kolombiya’nın İsrail’le diplomatik bağlarını kopardığını belirten New York Times, öncesinde Bolivya ve Belize’in aynı hamleyi yaptığını kaydetti. Kolombiya’nın Şili ve Honduras gibi halihazırda zaten İsrail’deki büyükelçisini geri çağırdığını bildiren gazete, Tel Aviv yönetiminin Orta Doğu’daki müttefikleri Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn gibi ülkelerin de halkın yükselen tepkisi sonucu büyükelçilerini çektiğini aktardı.
‘İSRAİL’İN GLOBAL KONUMU İÇİN ZORLAYICI’
İsrail’in en sıkı müttefikleri ABD, İngiltere ve Almanya’nın desteğinin devam ettiğini, Washington ve Berlin yönetimlerinin Tel Aviv’in en büyük silah tedarikçisi olduğunu hatırlatan New York Times, Türkiye ve diğerlerinin hamlelerinin Gazze’de yedi aydır devam eden savaşın yol açtığı hasara ışık tuttuğunu ve İsrail’in global konumu için zorlayıcı olduğunu yazdı.
İsrail ve Türkiye ilişkilerindeki dalgalanmaları sıralayan gazete, mevcut tabloda Tel Aviv’in müttefiklerinin çoğunun artık ateşkes istediğini, yanı sıra Avrupa’dan İspanya ve İrlanda’nın da bulunduğu birçok ülkenin Filistin devletini tanımaya hazırlandığını bildirdi.
İsrail’de yayın yapan Jerusalem Post gazetesi, faşist Maliye Bakanı Bezalel Smotrich’in Türkiye’yi hedef alan sözlerini sayfasına taşıdı, ‘Smotrich Başbakan Netanyahu’dan Türkiye’yi rehine takası müzakerelerinden atmasını istiyor’ başlığını tercih etti.
İSRAİLLİ UZMAN: ŞOKE EDİCİ, ASIL BUNDAN SONRASI İÇİN ENDİŞE VERİCİ
Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle’ye konuşan İsrail Ulusal Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü (INSS) kıdemli uzmanı Gallia Lindenstrauss, Türkiye’nin attığı adımı “Bu çok ciddi ve endişe verici” sözleriyle tanımladı. Ticaretin İsrail-Türkiye ilişkilerinde ‘tek oksijen kaynağı’ olduğu yorumunu yapan Lindenstrauss, Ankara’nın radikal bir tedbir almasını ‘şoke edici’ bulduğunu söyledi. Asıl bundan sonra yaşanabilecekler konusunda endişeli olduğunu dile getiren İsrailli uzmana göre, Türkiye’nin ciddi politika değişikliği salt iç siyasetle açıklanamaz.
BBC Türkçe ise ‘Türkiye, İsrail ile ticari ilişkilerini neden şimdi kesti? Sonuçları ne olabilir?’ başlıklı haberinde Türk ihracatçıların Filistin’e gönderdikleri ürünleri artık Mısır, Ürdün ya da Lübnan üzerinden transfer etmeyi deneyeceklerini aktardı.