ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye F-16 savaş uçağı ve mevcut F-16’ları için modernizasyon kiti satışına onay verdiğine dair Kongre’ye resmi bildirimde bulundu. 15 günlük itiraz süresinin ardından satış gerçekleşecek.
DIŞ HABERLER SERVİSİ – İsveç’in NATO üyelik protokolünün TBMM Genel Kurulu’nda onaylanması ve belgenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanması sonrası, ABD ile Türkiye arasındaki F-16 satışı konusu, beklenildiği üzere hızla ilerleme sağladı. ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye F-16 savaş uçağı ve mevcut F-16’ları için modernizasyon kiti satışına onay verdiğine dair Kongre’ye resmi bildirimde bulundu.
Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine yeşil ışık yakmasının ve belgelerin ABD’ye ulaşmasının ardından Amerikan yönetimi, F-16 satışı için harekete geçti. ABD Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansından yapılan yazılı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye’ye 40 adet “F-16 Blok-70” savaş uçağı ile mevcut 79 F-16 savaş uçağı için modernizasyon kitinin satışına onay verildiğini içeren resmi tebligatı Kongre’ye gönderdiği duyuruldu. Anlaşmanın yaklaşık 23 milyar dolar değerinde olduğu öğrenildi.
Komite başkanı onay verecek
Yabancı ülkelere silah satışlarında denetim görevi olan Senato Dış İlişkiler Komitesinin Başkanı Ben Cardin de, Türkiye’ye F-16’ların satışına onay vereceğini açıkladı. Cardin konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin F-16 uçağı satın alma talebini onaylamam, Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğini onaylamasına bağlıydı” ifadelerini kullanırken, Türkiye’nin dış politikasıyla ilgili endişeleri olduğunu, bunları Biden yönetimine ilettiğini ve Türk yetkililerle verimli görüşmeler yapıldığını görmekten dolayı umutlu olduğunu belirtti.
Şimdi ABD Kongresinin satışı değerlendirmek için 15 günlük yasal süresi bulunuyor, bu süre zarfında itiraz olmazsa satış resmen gerçekleşmiş olacak. ABD’li yetkililer Kongre’de satışa yönelik olumsuz bir adım atılmasını beklemiyor. Türkiye, Ekim 2021’de ABD’den 40 adet Lockheed Martin yapımı F-16 savaş uçağı ve mevcut 79 adet F-16 savaş uçağı için modernizasyon kiti satın alma talebinde bulunmuştu. Biden yönetimi satışı desteklediğini açıklarken, ABD Kongresi Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine onay vermesinin ardından satışın değerlendirilebileceğini belirtmişti. Bu süreçte İsveç yönetimi, terörle mücadele yasalarını sıkılaştırıp Türkiye’nin güvenlik endişelerini gidermeye yönelik somut adımlar atmıştı. TBMM Genel Kurulunda geçtiğimiz Salı günü yapılan oylamada İsveç’in NATO’ya katılım protokolü onaylanmış, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da imzasının ardından ABD Başkanı Joe Biden Kongre’deki komite liderlerine mektup yazarak Türkiye’ye F-16 satışının “gecikmeden” onaylanması çağrısında bulunmuştu.
Nuland bugün Türkiye’de
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın F-16 satışına onay verdiğini Kongre’ye resmi olarak bildirmesinin ardından, Türkiye, ABD’den kritik bir konuğa ev sahipliği yapacak. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Vekili ve Siyasi İşler Müsteşarı Victoria Nuland, Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması kapsamında, Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Burak Akçapar’ın davetlisi olarak iki günlük bir ziyaret için bugün Türkiye’de olacak. Stratejik Mekanizma toplantısı sırasında yapılacak kapsamlı istişarelerde Türkiye-ABD ilişkilerinin yanı sıra bölgesel ve uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunulması öngörülüyor. ● ANKARA Milliyet
Kanada Türkiye’ye ambargoyu kaldırdı
ABD’nin F-16 satışına onay vermesinin ardından bir diğer olumlu haber de Kanada’dan geldi. ABD ve Kanada basınında yer alan haberlerde, Kanada ve Türkiye’nin insansız hava araçlarına (İHA) ait parçaların ithalatında anlaştığını belirtti. Ocak ayının başında iki tarafın anlaşmaya vardığı, İsveç’in NATO üyeliğine onay sürecinin tamamlanmasının ardından anlaşmanın uygulanmasının kararlaştırıldığı ifade edildi. Kanada, Türkiye’nin ürettiği İHA’ların Dağlık Karabağ’daki çatışmalarda Azerbaycan ordusu tarafından Ermenistan’a karşı kullanılması sonrası ihracatı Ekim 2020’de durdurmuştu.
Yunanistan’a F-35 onayı çıktı
Türkiye’ye F-16 satışını onaylayan ABD, Yunanistan’a da F-35 satışının önünü açtı. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Yunanistan’a 8.6 milyar dolar değerinde beşinci nesil F-35 savaş uçağı ve ilgili ekipmanların olası satışını onayladığını açıklandı. Açıklamada, F-35’lere ilişkin, “Yunan Hava Kuvvetlerinin F-4 ve Mirage 2000 gibi eskiyen uçaklarını telafi edecek” ifadesi kullanıldı. Yunanistan Şubat 2022’den beri başvurusuna yanıt bekliyordu. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, konuyla ilgili açıklamasında “Önemli konulardaki net tutumları ve girişimleriyle Yunanistan artık Batı dünyasında aktif bir rol oynamaktadır. Bu durum ortakları ve müttefikleri tarafından da kabul edilmektedir” ifadelerini kullandı.