4 ay önce fırlatılan ve evrenden ilk görüntülerini yollayan uzay teleskobu Öklid’in çalışmalarının, kâinatın haritasının çıkarılması için büyük bir adım olduğu belirtildi.
Avrupa Uzay Ajansı (ESA), geçtiğimiz Temmuz ayında fırlattığı “Öklid” isimli uzay teleskobundan gelen ilk renkli görüntüleri paylaştı. 5 görüntü yayınlayan yetkililer, uzay fotoğraflarında ilk kez bu denli ayrıntıya ulaşıldığını söyledi. Daha önceki hiçbir uzay teleskobunun, Öklid’in sağlayabileceği genişlik, derinlik ve görüş keskinliğini birleştirmeyi başaramadığını belirten bilim insanları, “ABD’nin çok daha yüksek çözünürlüğe sahip James Webb teleskobu bile Öklid’in tek çekimde kapladığı gökyüzü miktarını kapsayamadı” dedi. İlk kez evrenin bu kadar uzak noktalarına ulaşıldığı belirtilirken, Öklid’in başarılı çalışmalarının devam etmesiyle evrenin en geniş kapsamlı 3 boyutlu haritasının çıkarılacağı açıklandı.
Üç boyutlu olacak
Öklid’e gökyüzünün 3’te 1’ini kapsayan 3 boyutlu haritasını oluşturması için 6 yıl süre verildi. Önümüzdeki 6 yıl boyunca Öklid, karanlık madde ve karanlık enerjinin doğası hakkında bazı ipuçları elde etmek için gökyüzünün 3’te 1’ini araştıracak, milyarlarca galaksiyi gözlemleyecek. Karanlık madde ile karanlık enerji gibi bilinmeyen “etkileyicilerin”, uzayda olan her şeyin şeklini ve genişlemesini kontrol ettiği düşünülüyor. Ancak araştırmacılar, kozmosun yüzde 95’ini oluşturmalarına rağmen karanlık madde ve enerji hakkında hiçbir şey bilmediklerini kabul ediyor.
Kâinattan görüntüler
Öklid’in uzaydan elde ettiği 5 görüntü, “Perseus” olarak bilinen “Kahraman Kümesi”, “IC 342” galaksisi, “NGC 6822” galaksisi, “NGC 6397” isimli yıldız kümesi ve “Atbaşı Bulutsusu”nu gözler önüne serdi. Bu yapılar arasında Dünya’ya en uzak olan ise Perseus.
Dünya’dan 240 milyon ışık yılı uzakta bulunduğu bidirilen Perseus, evrendeki en büyük yapılardan biri.
‘Bilmece çözülüyor’
ESA’nın bilim direktörü Prof. Carole Mundell, BBC”ye yaptığı açıklamada, Öklid’in elde ettiği sonuçların uzay araştırmalarının temeli olacağını belirterek, karanlık madde ve karanlık enerjinin, modern astrofiziğin en büyük bilmeceleri arasında yer aldığını söyledi. ESA’nın bilimsel danışmanı Prof. Mark McCaughrean ise “Yüz milyonlarca piksele sahip bu dev kamera, artık evreni ve gökyüzünün çok geniş bir alanı üzerindeki nesneleri incelemeye hazır” dedi.