Ticaret Bakanı Ömer Bolat İzmir programı kapsamında Batı Anadolu Serbest Bölgesi’nin (BASBAŞ) açılışına katıldı. BASBAŞ’ın tam kapasiteye ulaşmasıyla bölgeye 20 bin civarında istihdam katkısı olacağına dikkati çeken Bakan Bolat, 20 bin istihdam yaklaşık 100 bin nüfusumuzun aş kazanması, iş kazanması anlamına gelecektir. dedi.
Açılışta Bakan Bolat’ın yanı sıra AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hamza Dağ, İzmir Valisi Süleyman Elban, AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ve Ege Serbest Bölgesi (ESBAŞ) CEO’su ve BASBAŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili Faruk Güler de yer aldı. Törende konuşan Bakan Bolat, “9,5 ay önce göreve geldiğim dönemde kabul edilmiş ve Cumhurbaşkanımızın kararıyla belirlenmiş 4 yeni serbest bölgeden biri olan Bergama Batı Anadolu Serbest Bölgesi’nin açılışını 9,5 ay gibi kısa bir sürede gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Türkiye’de serbest bölgeler içinde çok önemli bir ağırlığı olan ve tecrübesiyle, iş birliğiyle gerçekten serbest bölgeler içinde önemli bir yeri olan ESBAŞ’ın da hissedarları arasında olduğu BASBAŞ’ın Bergama’da kurduğu serbest bölgenin çok başarılı olacağına yürekten inanıyorum. 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’ni milletimize armağan eden Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve kahraman silah arkadaşlarını, kahraman şehitlerimizi de şükranla, rahmetle yad ediyorum” ifadelerini kullandı.
‘BASBAŞ, 19’UNCU SERBEST BÖLGE OLARAK İŞLETMEYE AÇILDI’
Serbest bölgelerin rahmetli Turgut Özal’ın iktidarda olduğu 1985 yılında ilk olarak Mersin’de açılmaya başladığını hatırlatan Bakan Bolat, “Daha sonraki süreçte 18 serbest bölge tamamlandı ve hizmette bulunuyor. Batı Anadolu Serbest Bölgesi 19’uncu serbest bölgemiz olarak bugün itibariyle işletmeye açılmış bulunuyor. İnanıyorum ki bir ya da 2 yıl içinde çok geçmeden buradaki fabrikaların hepsi tamamlanmış olacak ve çevreye duyarlı yatırımlarla yenilenebilir enerjinin tam ortasında olduğumuz bu güzel Bergama’da ülkemizin ekonomisine üretim, yatırım, istihdam ve ihracat olarak çok büyük katkılar sunacaktır. Serbest bölgeler ihracata yönelik yatırımları, üretimi teşvik etmek, istihdam sağlamak, döviz kazandırmak ve teknoloji girişini hızlandırmak amacıyla uluslararası ticarette çok önemli enstrümanlardır. Ülkemizde de süreç bu amaçlarla başlamıştı ve 1985’ten bu yana çok büyük katkılar vermişti. Bugüne kadar 18 serbest bölgemizde 7,5 milyar dolarlık yatırım yapılmıştır. Serbest bölgelerde tam 100 bin kişilik istihdam sağlanmaktadır. 2 bin 111 firma 18 serbest bölgede yer almakta. Bunların içinde de aşağı yukarı yüzde 20’lik bir istihdam ESBAŞ tarafından sağlanmaktadır. 2 bin 111 firmanın 548’i yabancı firmadır. Buraya da yabancı firmaların büyük ilgi göstereceğine inanıyoruz. Limanlara çok yakın bir mesafede, Türkiye’nin en bereketli toprakları olan Bakırçay Havzası’ndaki serbest bölge, yöreye tarımsal, sanayi, kültürel ve turistik zenginliğin yanında ticari zenginlik ve uluslararası ticaret anlamında da büyük değer katacaktır” açıklamalarında bulundu.
‘İLK 2 AYDA YÜZDE 10 CİVARINDA İHRACATTA ARTIŞI’
Serbest bölgeden, geçen yıl elde edilen ihracat gelirinin 12 milyar 700 milyon dolara ulaştığını dile getiren Bakan Bolat, “Bu sene de ilk 2 ayda serbest bölgelerimizden yapılan ihracatta yüzde 10 civarında artış bulunmaktadır. Geçen yıl 18 serbest bölgemizin ülkemiz ekonomisine kattığı ticaret hacmi 31 milyar dolardır. Aşağı yukarı 3’te 1’inden fazla. Bunun yüzde 35’i ihracat geliri olarak elde edilmiştir. Serbest bölgelerin kurulması, hazırlanması ve işletilmesinden sorumlu bakanlık olarak; gerek işletici firmalar gerekse de bu serbest bölgelerde yer alan firmalarla son derece koordineli bir şekilde çalışıyoruz. Karşı karşıya kaldıkları problemler olduğunda da işletici firmalarla çözüm konusunda elimizden geleni yapıyoruz. Serbest bölgelerimizde araştırma, geliştirme yoğun, yüksek katma değerli inovasyon ve teknoloji odaklı malların ve hizmetlerin üretilmesi temel hedeflerimiz arasındadır. Hem üretim hem ihracat hem de ülkemize döviz kazandırmak, serbest bölgelerin kurulmasındaki en önemli hedefler arasında yer almaktadır” dedi.
‘ BÖLGEYE 20 BİN CİVARINDA İSTİHDAM KATKISI OLACAK’
BASBAŞ’ın tam kapasiteye ulaşmasıyla bölgeye 20 bin civarında istihdam katkısı olacağına dikkati çeken Bakan Bolat, “20 bin istihdam yaklaşık 100 bin nüfusumuzun aş kazanması, iş kazanması anlamına gelecektir. 2 milyar doları ihracat olmak üzere 4 milyar dolar civarında bir ticaret, ülke ekonomisine çok büyük katkı sağlayacaktır. İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na 125 kilometre, Aliağa dahil kuzey limanlarına 38 kilometre, Çandarlı’daki Kuzey İzmir Limanı’na 22 kilometre ve 18 Mart Çanakkale Köprüsü’ne de 246 kilometre gibi çok yakın mesafelerde lojistik ve uluslararası pazarlara ulaşım açısından çok elverişli konumda olan Batı Anadolu Serbest Bölgemiz Türkiye ekonomisinde bir yıldız gibi parlayacaktır. Burada oluşacak yatırım, üretim, istihdam, ihracat ve döviz kazançları ile ülkemizin, İzmir’in ve Kuzey Ege’nin ekonomisi güçlenecektir. Önümüzdeki dönemde yeni serbest bölgelerimizde hizmete girecek. Biri de buraya yakın bir bölgede. Onun da müjdesini yakında vereceğiz. 21 yıldan bu yana ülkemizin mal ihracatını 36 milyar dolardan 256 milyar dolara, hizmet ihracatını 14 milyar dolardan 100 milyar dolara, milli gelirimizi 230 milyar dolardan 1 trilyon 118 milyar dolara, fert başına milli gelirimizi 3 bin 608 dolardan 13 bin 110 dolara yükselttik. Ülkemizin hava yollarını, havaalanlarını, barajlarını, sanayilerini, hastanelerini, tarımsal üretimi, üretimi, hizmet ticaretini çok büyük rakamlara yükselterek buna öncülük etmiş Cumhurbaşkanımız önderliğinde durmaksızın çalışıyoruz, ‘Yola devam’ diyoruz. Türkiye Yüzyılı’nda çok daha büyük hedeflerle dünyada ilk 10 ekonomi arasına girmek için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
‘SANAYİCİYE BÖYLE BİR ALAN TANINMASI ÇOK BÜYÜK BİR İMKAN’
İzmir Valisi Süleyman Elban da yaptığı konuşmada, “İzmirimiz için çok özel bir projenin açılışı için beraberiz. Hem sanayimizin ciddi manada sıkıştığı, yer ihtiyacının olduğu bir dönemde böyle bir alan tanınması hem de lojistik, ulaşım ve diğer imkanlar açısından çok önemli bir konumda kurulmuş olması sanayicimize büyük bir imkan sunuyor” dedi.
‘GENÇLER GÖÇ ETMEK ZORUNDA KALMAYACAK’
BASBAŞ’ın 2,5 milyon metrekarelik geniş bir alanda 120 firmayla faaliyet göstereceğini vurgulayan AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hamza Dağ ise sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bunun yanında 20 bin kişiye ekmek kapısı olarak ilçemizin istihdamına da önemli düzeyde katkı sağlayacak. Serbest bölge Bergama’yı başka bir seviyeye yükseltecektir. Bölgenin lokomotifi olan ilçemizi daha da geliştirecektir. Bakırçay Havzası’ndaki tüm ticari faaliyetleri olumlu etkileyecek serbest bölgenin İzmir’in ticari ve sanayi kapasitesini de artıracağından şüphemiz yok. Stratejik konumu, tarihi ve kültürel mirası, zengin doğal kaynaklarıyla İzmir, uluslararası ticaretin kalbinde yer almayı hak ediyor. Gayemiz İzmir’i bir taraftan vatandaşlarımızın keyif aldığı bir şehir yaparken diğer taraftan tarımıyla, turizmiyle, sanayisiyle sadece kendine yetebilen değil, Türkiye’nin itici güçlerinden biri haline getirmek. Gayemiz, eşsiz şehrin evlatları olarak İzmir’imizi hak ettiği hizmete kavuşturmak. Projelerimizin İzmir’i ve bölgemizi sadece ticaretin merkezi değil kültürel ve turistik bir merkez haline getireceğine inanıyoruz. Hayallerimizi gerçeğe dönüştürdüğümüzde yerli ve yabancı yatırımcıların yatırım yapmak için sıraya gireceğine inanıyoruz. Projelerimize hayat verdikçe artık bu şehrin gençlerinin iş bulmak için başka şehirlere göç etmek zorunda kalmayacağına inanıyoruz. Büyükşehirde şahsımıza, Bergama’da Sadık Doğruer başkanımıza desteklerinizi bekliyoruz. Sadece oylarınıza değil bu mübarek günlerde dualarınıza da talibiz.”
‘4 MİLYON DOLAR TİCARET HACMİMİZ OLACAK’
ESBAŞ CEO’su ve BASBAŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili Faruk Güler ise “Batı Anadolu Serbest Bölgesi’nin ülkemizin yeni yüzyılına yakışacak özelliklere sahip bir yatırım merkezine dönüşeceğinden emin olabilirsiniz. BASBAŞ olarak iki yıldır bölgemizin altyapısını yapıyoruz. Gümrük kapısı da olmak üzere tüm kamu binaları bitti. Kullanıma açıldı. Fabrika inşaatları başladı. Bitmek üzere olan fabrika inşaatlarımız ve temeli atılmakta olan fabrika binalarımız da var. İlk fabrikamız mayıs ayının başında üretime başlıyor. Yaklaşık 2,5 milyon metrekare büyüklüğündeki arazi üzerine kurulan Batı Anadolu Serbest Bölgesi tamamlandığında bu bölgeden 15 bin kişi ekmek yiyecek. 4 milyon dolar ticaret hacmimiz olacak. 2 milyar dolar ihracatımız olacak. Yaklaşık 2 milyar dolarlık da yabancı ve yerli yatırımcı olacak. Bu yıl fabrikaların devreye alınmasıyla yaklaşık 20 milyon dolar ihracat yapacağız. Yıl sonu itibariyle bu bölgede 500 kişi çalışıyor olacak. 2025 yılı sonunda 70 milyon dolar ihracat gerçekleştirip bin kişiye istihdam sağlayacağız. Ayrıca BASBAŞ olarak Bergama’daki iş gücünü daha vasıflı hale getirmek için buradaki 2 meslek yüksekokulu ve 10 teknik meslek lisesiyle birlikte iki yıldır projeler yürütüyoruz. Burada yatırım yapacak şirketler ara eleman sıkıntısı çekmeyecek” diye konuştu.