Cumhurbaşkanı Erdoğan Steinmeier’in ziyareti sırasında nüktedan bir ev sahibi olduğunu kanıtladığını belirten Alman basını, ‘Döner kebap baharatlı mı, baharatsız mı?’, ‘Kebap şişiyle dış politikanın mayın tarlasında’ ve ‘Bu kez skandalsız’ gibi başlıklar attı.
Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’ın Ankara, İstanbul ve Gaziantep’e gittiği resmi Türkiye ziyareti sona erdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuk liderle Ankara’da görüştü, ortak basın toplantısında verilen mesajlar ve ziyaretten geride kalanlar bugün Alman medyasında ilk sayfadan veriliyor.
Ziyareti birden fazla haberle sayfasına taşıyan Frankfurter Allgemeine Zeitung’daki başlıklardan bazıları ‘Türkiye’ye resmi ziyaret-Steinmeier nelerin insanları birbirine bağladığının altını çiziyor’, ‘Steinmeier ve Erdoğan Türk-Alman ilişkilerini geliştirmek istiyor’ ve ‘Federal Cumhurbaşkanı Türkiye’de-Steinmeier’in jestleri’ oldu.
İki ülke cumhurbaşkanlarının farklılık hakkında da konuştuklarını kaydeden FAZ, liderlerin buluşmasının tahmin edilenin üç katından fazla sürdüğünü yazdı. Konuk liderin Ankara ziyaretinde bir denge bulma arayışında olduğunun görüldüğünü belirten gazete, Erdoğan’ın Berlin yönetiminden daha fazla silah ihracatı istediğini aktardı.
Cumhurbaşkanlarının ortak basın toplantısında Steinmeier’in kurduğu “Birbirimize ihtiyacımız var” cümlesini öne çıkaran FAZ, söz konusu ifadenin özellikle Orta Doğu’daki çatışmanın arka planı için doğru olduğunu dile getirdi.
‘BU SEFER SKANDALSIZ’
Sueddeutsche Zeitung da tıpkı Frankfurter Allgemeine Zeitung gibi çok sayıda habere yer verdi, ‘Bu sefer skandalsız’, ‘Federal Cumhurbaşkanı, önyargılar ve kebap’, ‘Erdoğan öğle yemeğinde Steinmeier için döner servis etti’, ‘Steinmeier Türk-Alman ilişkilerine methiye düzdü’, ‘Erdoğan ve Steinmeier’in Orta Doğu sorunu için anlaşmazlığı değişmiyor’ gibi başlıklar göze çarptı.
Sueddeutsche Zeitung’a göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan Steinmeier’in ziyareti sırasında nüktedan bir ev sahibi olduğunu kanıtladı, konuk liderin Berlinli bir büfe sahibini 60 kiloluk dönerle İstanbul’a götürmesinin ardından resmi öğle yemeğinde de döner ikram edildi. İstanbul’daki Berlinli dönercinin neredeyse ziyaretin içeriğinden daha fazla ilgi gördüğünü kaydeden gazete, Steinmeier’in ‘kebap diplomasisi’nin genellikle olumsuz anlamda daha fazla konuşulduğunu vurguladı.
Alman resmi yayın kuruluşu Deutsche Welle, Türkçe sayfasında ziyareti ‘Steinmeier’den Türkiye mesajı: Birbirimiz için vazgeçilmeziz’ başlığıyla sundu, basın toplantısında dostluk mesajları verildiğini, Gazze’nin gündemdeki önemli başlık olduğunu yazdı.
‘DÖNER KEBAP BAHARATLI MI, BAHARATSIZ MI?’
‘Vazgeçilmez ve zor’ başlıklı analizinde Steinmeier-Erdoğan görüşmesinin zamanlamasına dikkat çeken Frankfurter Rundschau gazetesi, Ankara-Berlin hattında bazı başlıklarda ciddi bir mesafe olduğunu ancak iki ülkenin birbiriyle ayrılmaz bir şekilde bağları bulunduğunu kaydetti. Yorumda, “Ki Almanya’daki yaklaşık 3 milyon Türk kökenli insan tek başına bunu sağlıyor. Federal Cumhurbaşkanı ‘Birbirimize ihtiyacımız var’ dedi. Bu doğru. Türkiye zor bir partner. Ama aynı zamanda da vazgeçilmez bir partner” denildi.
‘Kebap şişiyle dış politikanın mayın tarlasında’ ve ‘Steinmeier Türkiye’ye teşekkür ediyor ama Avrupa Birliği Sayıştay’ı mülteci anlaşmasının devam ettirilemez olduğunu düşünüyor’ gibi başlıklar tercih eden Die Welt gazetesi ise, ayrıca ‘Erdoğan şimdi Batı’nın Afrika’da bıraktığı boşluğa adım atıyor’ başlıklı bir haberi sayfasına taşıdı.
Die Zeit ‘Döner kebap baharatlı mı, baharatsız mı?’ derken haberin spotunda ‘Federal Cumhurbaşkanı beklenmedik bir şekilde rahat bir Türkiye Cumhurbaşkanı ile buluşuyor. Bu kez skandallar yok, menü her halükarda değiştirildi’ ifadesine yer verdi.
Erdoğan’ın anlaşmalar söz konusu olduğunda güvenilir bir partner olduğunu yazan Rhein-Neckar-Zeitung gazetesindeki analizde, “İster Avrupa Birliği ile mülteci mutabakatı olsun isterse de Rusya ile Ukrayna arasındaki tahıl anlaşması olsun, Erdoğan sözünü tuttu” ifadeleri kullanıldı. Cumhurbaşkanı Steinmeier’in Türkiye seyahatinde bir dışişleri bakanı rolü oynadığını aktaran yorumda, “Almanya’daki Türklerin başarı hikâyelerine önem verdi. Ki elbette bu Erdoğan’ı memnun ediyor. Kıymet bilmek, başarı odaklı diplomaside önemli bir değerdir” denildi.