İran ve İsrail ordularını karşılaştırdılar! Dünyanın merak ettiği soruya ABD’li dergi noktayı koydu

Son dakika İran İsrail savaşı haberlerine göre, İran ve İsrail ordularını karşılaştırdılar! Dünyanın merak ettiği soruya ABD’li dergi noktayı koydu

İran ve İsrail ordularını karşılaştırdılar! Dünyanın merak ettiği soruya ABD’li dergi noktayı koydu
REKLAM ALANI
Yayınlama: 15.04.2024
A+
A-

Orta Doğu hatta dünya cumartesi gecesi bir ilke tanıklık etti. İran, İsrail’e yönelik beklenen misilleme saldırısını silahlı insansız hava araçları (SİHA) ve füzelerle gerçekleştirdi. İran Devrim Muhafızları, saldırının “spesifik hedeflere” yönelik olduğunu açıkladı.
İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, İran’ın ülkeye 200’den fazla silahlı insansız hava aracı (SİHA) ve füze gönderdiğini açıkladı. Daniel Hagari, füzelerin bazılarının seyir füzeleri, bazılarının balistik füzeler olduğunu söyledi. Hagari, “İsrail’in savunma sistemleri ve bölgedeki müttefikleri, füze ve SİHA’ların büyük çoğunluğunu düşürdü. Onlarca SİHA ve füze de, İsrail toprakları dışında düşürüldü” dedi.

İsrail ordusundan daha sonra yapılan açıklamada saldırıda ülkenin güneyindeki bir askeri üste küçük çaplı hasar oluştuğu, can kaybı olmadığı duyuruldu. Amerikan CBS News televizyonu, bazı SİHA’ların ABD tarafından düşürüldüğünü bildirdi. ABD ordusu bu SİHA’ların nerede düşürüldüğünü açıklamadı.

1800 KM ÖTEDEN FIRLATILDI

İran’ın İsrail’e SİHA’lar ve füzeler gönderdiğinin ortaya çıkması sonrası, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu savaş kabinesini topladı. İsrail ordusu yerel saatle 02:00’dan itibaren hava savunma sistemlerini kullandı. Ülkede siren ve şiddetli patlama sesleri duyuldu. 1800 kilometre uzaktan fırlatılan İran’ın SİHA’larının hangi bölgede nereye kadar ulaşabildiği netlik kazanmadı. İsrail, Lübnan ve Irak hava sahalarını kapatırken, Suriye ve Ürdün de hava savunma sistemlerini alarm konumuna getirdi. Saldırı sonrası İran, İsrail’den bir misilleme gelmemesi durumunda başka bir saldırı gerçekleştirmeyeceklerini bildirdi.

İran ve İsrail ordularını karşılaştırdılar! Dünyanın merak ettiği soruya ABD'li dergi noktayı koydu

İKİ ÜLKEYİ KARŞILAŞTIRDILAR

Öte yandan ABD’li savaş dergisi Globalfire, İran ve İsrail ordusu arasındaki güç farkını karşılaştırdı.

İRAN

Yıllardır dünya ülkeleri tarafından ağır ambargo altında olan İran’ın 600 bin aktif askeri personeli bulunuyor. Bir savaş durumunda ülkenin silah altına alacağı erkeklerin sayısı ise yaklaşık 50 milyon. İran’ın toplamda 551 uçak ve helikopteri bulunuyor bunlar çoğunlukla Rus üretimi. Ülkenin ayrıca 2 bine yakın tankı, 19 denizaltısı ve 7 savaş gemisi bulunuyor. Tahran yönetimi 2024 yılı için orduya 9 milyar dolar civarında bir bütçe ayırdı. İran ordusu dünya sıralamasında 14. sırada yer alıyor. İran ayrıca geçtiğimiz Şubat ayında iki yeni yerli hava savunma sistemi olan Arman anti-balistik füze sistemi ve Azarakheş alçak irtifa hava savunma sistemini tanıttı.

Dahası İran’ın bölgede sayıları bir milyona ulaşan çeşitli vekil güçleri bulunuyor. Hizbullah, Husiler ve çeşitli savaşçıların İran tarafından desteklendiği biliniyor. Bu gruplardan en önemlisi ise Yemen’de bulunan Husiler. 100 binden fazla kişilik bir orduya sahip olan Husilerin envanterinde başkent Sana’nın binlerce km uzağındaki İsrail’i vurabilecek balistik füzeler ve silahlı insansız hava araçları hatta savaş uçakları dahi bulunuyor.

İran ve İsrail ordularını karşılaştırdılar! Dünyanın merak ettiği soruya ABD'li dergi noktayı koydu

İSRAİL

Ekim ayından beri savaşta olan İsrail ise 24 milyar dolarlık bütçesiyle dünya sıralamasında 17. sırada yer alıyor. 526 bin askeri personele sahip olan Tel Aviv; 241 savaş uçağı, 146 helikopter, 12 nakliye uçağı ve 23 adet özel görevler için kullanılan uçaklara sahip. İsrail ordusunda toplamda bin 370 tank, 43 binden fazla zırhlı araç bulunuyor. İsrail donanması ise devriye gemileri ve denizaltılardan oluşuyor.

İsrail’in ise bölgede vekil gücü bulunmuyor ancak Tel Aviv, ABD başta olmak üzere neredeyse bütün batılı ülkelerle müttefik halinde. Bu müttefiklik nedeniyle İsrail ordusu F-35 gibi son model uçaklara ve savunma sistemlerine sahip. Öte yandan İran kanadı yeraltı ve yerüstü kaynakları bakımından da İsrail’in önünde gözüküyor.

İran ve İsrail ordularını karşılaştırdılar! Dünyanın merak ettiği soruya ABD'li dergi noktayı koydu

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.