Ateşkes uzatıldı!

Yoğun bir müzakere trafiğinin ardından Gazze’de sağlanan ateşkes ve rehine takası iki gün daha uzatıldı. Katar’dan yapılan açıklama tüm dünyada memnuniyetle karşılandı.

Ateşkes uzatıldı!
REKLAM ALANI
Yayınlama: 28.11.2023
A+
A-

Dün Gazze’de sağlanan 4 günlük ateşkesin son günüydü ancak bu aranın uzatılması ve rehine takasının devam etmesi konusunda ciddi bir beklenti oluştu. Bu beklenti, karşılıklı taraflar ve ABD’den gelen açıklamalarla da perçinlenirken, Katar, ateşkesin 2 gün daha uzatıldığını duyurdu.

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid el-Ensari, Hamas ile İsrail arasında yürütülen arabuluculuk çalışmaları sonucunda “insani ara”nın 2 gün daha uzatılması konusunda mutabakata varıldığını açıkladı.

İki taraf da doğruladı

Hamas da Telegram hesabından yaptığı açıklamada “insani ara”nın aynı şartlar altında 2 gün daha uzatılması konusunda mutabakata varıldığını doğruladı. Hamas’ın Lübnan’daki yetkilisi Halil el-Hayye, önceki mutabakattaki “çatışmaların durması, İsrail uçaklarının uçuş yapmaması, yardım girişlerinin başta kuzey olmak üzere tüm Gazze’ye ulaşması ve esirlerin karşılıklı olarak takas edilmesi” şartlarının bu 2 günlük süreçte de geçerli olacağını dile getirdi.

Tel Aviv’den resmi bir açıklama gelmese de yerel basına konuşan İsrailli yetkililer, ateşkesin uzaldığını bildirdi.

Beyaz Saray da kararı memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.

‘Umut ışığı oldu’

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze’deki ateşkesin uzatılmasıyla ilgili, “Gazze’deki insani ara savaşın karanlığında insanlık namına bir adım ve bir umut ışığı” dedi.

Guterres, söz konusu “insani araların” zor durumdaki Gazze halkına daha fazla insani yardım ulaştırılmasına imkan sağlayacağını söyledi.

Hamas 11 kişiyi bıraktı

Uzatma kararının ardından İsrail ordusu, 11 rehinenin Hamas tarafından Kızıl Haç’a teslim edildiğini duyurdu. Rehineler İsrail’e doğru yola çıktı. Katar Dışişleri de Hamas’ın bıraktığı rehinelerin 3’ünün Fransız, 2’sinin Alman, 6’sının da Arjantinli olduğunu açıkladı. Hamas da dün İsrail hapishanelerinden serbest bırakılması planlanan 3’ü kadın, 30’u çocuk olmak üzere 33 esirin listesinin teslim alındığını duyurdu.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.