Canlı yayında tünel itirafı! Eski başbakan 50 sene öncesini işaret etti

İsrail’in eski başbakanı Ehud Barak ABD merkezli CNN International’e yaptığı açıklamalarda Hamas ve tünellere dair dikkat çekici ifadeler kullandı.

Canlı yayında tünel itirafı! Eski başbakan 50 sene öncesini işaret etti
REKLAM ALANI
Yayınlama: 21.11.2023
A+
A-

7 Ekim’de Hamas’ın İsrail’e saldırmasıyla başlayan savaşta bugün 46. güne girildi. Bu süreçte 50 yıl sonra resmi olarak savaş ilan eden İsrail, batılı ülkelerin de siyasi desteğiyle saldırılarına ilk olarak havadan başladı. Tonlarca bombayı sivillerin üzerine atan İsrail ordusu (IDF) Ekim ayının son haftasında kara harekatına da başladı.

HAMAS’TAN ATEŞKES AÇIKLAMASI

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye yaptığı açıklamada, Hamas’ın Gazze’de “ateşkes” konusunda İsrail ile anlaşmaya yakın olduğunu ifade etti. Haniye, Hamas’ın yanıtının Katarlı arabuluculara iletildiğini aktardı.

Hamas yetkilisi İzzet El Reşik ise Katar merkezli El Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada, müzakerelerde ateşkesin süresi, Gazze’ye yardım ulaştırılmasına yönelik düzenlemeler ve Hamas’ın elindeki İsrailli rehinelerin İsrail’deki Filistinli mahkumlarla takas edilmesi konularının ele alındığını belirtti. El Reşik, her iki tarafın da kadınları ve çocukları serbest bırakacağını, ayrıntıların müzakerelerde arabuluculuk yapan Katar tarafından açıklanacağını söyledi.

Canlı yayında tünel itirafı! Eski başbakan 50 sene öncesini işaret etti

HASTANEDE KANIT BULUNAMADI

Öte yandan IDF’nin saldırılarını en yoğunlaştırdığı bölge ise Şifa Hastanesi’ni ve çevresiydi. Defalarca hedef alınan hastaneye İsrail askerleri geçtiğimiz hafta baskın düzenledi. İsrail, hastanenin altındaki tünellerde Hamas’a ait askeri üslerin olduğunu öne sürse de konuyla ilgili bir kanıt sunamadı. Yayınlanan propaganda videolarında hastanede bulunan bazı silahlar ve bombardımanlar sonrası açılan tünel benzeri oyukların Hamas’a ait olduğu iddia edildi.

Canlı yayında tünel itirafı! Eski başbakan 50 sene öncesini işaret etti

“TÜNELLERİ İSRAİL İNŞA ETTİ”

Eski İsrail Başbakanı Ehud Barak İsrail’in hastanenin altında Hamas’ın tüneller inşa ettiği ve burayı üs olarak kullandığı iddiasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. CNN Internatonal’e yaptığı açıklamada Barak, “Uzun yıllardır, Şifa’nın altında İsrailli inşaatçılar tarafından yapılan sığınakların olduğu ve buraların Hamas karargahı olarak kullanıldığı biliniyor. Ve birkaç tünelin kesişimi bu sistemin bir parçası” dedi. CNN sunucusu Amanpour ise Barak’ın söyledikleri karşısında şoke oldu ve bir süre sessiz kaldı. Amanpour daha sonra bu açıklama karşısında şaşırdığını açıkladı.

Canlı yayında tünel itirafı! Eski başbakan 50 sene öncesini işaret etti

Sunucu Amanpour ve Barak arasında geçen konuşmanın tam hali şöyle:

Sunucu: Size şu soruyu sorarak başlayabilir miyiz? Sizin ve hükümetinizin hatta ordunuzun Şifa Hastanesi’nin altında Hamas’a ait komuta merkezi olduğuna dair iddialarla ilgili görüşünüz nedir? 

Ehud Barak: Uzun yıllardır orada sığınak ve komuta merkezi olduğunu biliyorduk. Tünelleri, Şifa Hastanesi’nin altındaki tünelleri, İsrail inşa etti. Bu konuyla ilgili ne söyleyeceğimi bilmiyorum, ama “ana” merkez olmadığını söyleyebilirim. Şifa Hastanesi’nin altındaki merkez gibi diğer hastanelerde de benzer üsler bulunuyor. Ancak şunu kesin olarak söyleyebiliriz Şifa Hastanesi’nin altıdaki tüneller Hamas tarafından kullanılıyor. 

Canlı yayında tünel itirafı! Eski başbakan 50 sene öncesini işaret etti

Sunucu: “Buranın İsrailli mühendisler tarafından mı inşa edildiğini söylüyorsunuz? Yoksa yanlış mı ifade ettiniz” 

Ehud Barak: “Hayır, yanlış söylemedim. Muhtemelen 40 ya da 50 yıl önce yerleşkenin sınırlı alanı içinde hastanenin operasyonlarına daha fazla alan açmak adına bu sığınakların inşa edilmesine yardımcı olmuştuk. Hamas, on yıllar önce Gazze’yi yönettiğimiz dönemde İsrailli inşaatçılar tarafından inşa edilen bu sığınakları kullanıyor”

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.