ABD ile İsrail Hamas sonrasını görüşüyor

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları sürerken, Amerikan Bloomberg ajansı, ABD ile İsrail’in, Hamas’ın safdışı bırakılması halinde bölgenin çok uluslu bir güç tarafından yönetilmesi de dahil ihtimaller üzerinde çalıştığını öne sürdü. Bu çok uluslu güçler arasında ABD, İngiltere ve Fransa’nın bulunacağı kaydedilirken, diğer bir seçeneğin de BM gözetimi olduğuna dikkat çekiliyor.

ABD ile İsrail Hamas sonrasını görüşüyor
REKLAM ALANI
Yayınlama: 02.11.2023
A+
A-

Ajans, söz konusu görüşmelerin, kara harekatının başladığı bir dönemde Gazze’nin geleceği için plan yapma aciliyeti duygusuyla yürütüldüğünün altını çizdi. Masada başka seçenekler de bulunduğu belirten Bloomberg, bunların, 1979’da Camp David Sözleşmesi’nde alınan kararları takiben imzalanan İsrail-Mısır Barış Antlaşması kapsamında barışı koruma gücü kurmak, Gazze’nin geçici olarak Birleşmiş Milletler (BM) denetimi altına alınması olduğunu yazdı. Adını açıklamayan kaynaklar, görüşmelerin henüz erken bir aşamada olduğunu ve birçok şeyin değişebileceğini kaydediyor. 

ABD Başkanı Joe Biden’ın, İsrail’in kara harekatına “Gazze’nin sonraki statüsüne ilişkin bir planı bulunmadığı için” karşı çıktığı belirtiliyordu. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, önceki gün savaş sona erdikten sonra en mantıklı seçeneğin Filistin Ulusal Yönetimi’nin bölgeyi devralması gerektiğini vurgularken, geçiş aşamasında bölgesel güçlerin de yer aldığı farklı formüllerin değerlendirilebileceğini belirtmişti. 

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye ise Gazze’deki savaş tamamlandıktan sonra Batı Şeria’yı da kapsayan bir anlaşma yapılmadan Gazze’nin yönetimini devralmayacaklarını söylemişti. Iştiyye, “iki devletli çözüm çerçevesinde Gazze’nin Batı Şeria’ya bağlanabileceğini” belirtmişti. Gazze, 1996-2006’da Filistin Ulusal Yönetimi’ne bağlıydı. Ancak Hamas, 2006’daki seçimlerde, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın partisi Fetih’i geçerek 132 sandalyeli mecliste 74 koltuk kazanmıştı. Fetih ise 45 sandalyede kalmıştı. Daha sonra taraflar arasında yaşanan anlaşmazlık nedeniyle 2007’de Gazze’de patlak veren çatışmalarda, Hamas bölgenin kontrolünü ele geçirmişti. 

Her saat 42 bomba

Gazze’ye her saat 42 bomba düşüyor, 12 bina yıkılıyor, 15 insan ölüyor. 7-25 Ekim tarihlerinde arasında 7 binden fazla Filistinli katledildi. 426 aile en az 2 ferdini kaybetti. 15 Ekim itibarıyla en az 47 aile kayıttan silindi. Gazze Sağlık Bakanlığı’nın 7-25 Ekim arasında yaşamını yitirenlerle ilgili yayımladığı ölüm listesi 150 sayfa tuttu.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.