Gazze’de son dakika… İsrail’e 1700 kilometreden füze kadraja girdi! Savaş yayılıyor

Dört ülkenin kesişme noktasında gerçekleşen saldırıların Gazze’ye uzaklığı 200 kilometre, balistik füzelerin görüntüleri sosyal medyada paylaşıldı.

Gazze’de son dakika… İsrail’e 1700 kilometreden füze kadraja girdi! Savaş yayılıyor
REKLAM ALANI
Yayınlama: 01.11.2023
A+
A-

Gazze’deki savaşın yirmi altıncı gününe girilirken, İsrail’in Cibaliye Mülteci Kampı’nda giriştiği katliam dünyada şok etkisi yarattı. Resmen açılan güney cephesinden ise İsrail’e yeni füzeler ateşlendi. Tüm gelişmeleri dakika dakika aktarıyoruz.

Gazze'de son dakika... İsrail'e 1700 kilometreden füze kadraja girdi! Savaş yayılıyor

09:0001 Kasım 2023AĞIR YARALILAR MISIR'A GÖTÜRÜLÜYOR

Gazze'de son dakika... İsrail'e 1700 kilometreden füze kadraja girdi! Savaş yayılıyor

Gazze’nin halihazırda dünya ile tek bağlantısı olan Refah Sınır Kapısı, yaralıların Mısır’a götürülmesi için bugün açılabilir.

Kahire yönetimi, savaşın yirmi beşinci günü dolarken Gazze’deki hastanelerde bulunan 81 ağır yaralının tedavi için Mısır’a nakledileceğini duyurdu.

Ekim ayı ortasında ilk kez insani yardımların ulaştırılması için açılabilen Gazze’nin güneyindeki Refah Sınır Kapısı’ndan, böylece ilk kez yaralılar geçmiş olacak.

Sağlık sistemi güçlükle ayakta durabilen Gazze’deki ağır yaralıların Mısır’a götürüleceği belirtiliyor.

08:2801 Kasım 2023İSRAİL ORDUSU: GAZZE'DE DOKUZ ASKER ÖLDÜ

İsrail ordusu, Gazze’de dokuz askerinin öldüğünü duyurdu. Ordu açıklamasında askerlerin nerede ve nasıl öldüğüne dair bir bilgi yer almadı.

07:4401 Kasım 2023GAZZE'DE TELEFONLAR VE İNTERNET TAMAMEN KESİLDİ

İsrail’in karartma uyguladığı 41 kilometrelik Gazze Şeridi’nde, bugün sabaha karşı telefonlar ve internet bir kez daha çalışmadı. Kesintiyle Gazze’nin dünya ile bağlantısı koptu.

Filistin şirketi Paltel, iletişimin tamamen kesildiğini sosyal medya hesabından duyurdu.

08:5701 Kasım 2023FÜZELER APAÇIK GÖRÜNDÜ

Gazze'de son dakika... İsrail'e 1700 kilometreden füze kadraja girdi! Savaş yayılıyor

Yemen’in batısını elinde tutan İran destekli Husilerin resmen savaşa dahil olmasıyla yeni bir cephe açılmış oldu. İran destekli Husiler, Salı günü İsrail’in en güneyinde yer alan Eilat şehrine füzeler ve kamikaze drone’larla saldırdıklarını duyurdu.

Yemen’den kuş uçuşu yaklaşık 1660 kilometre uzaklıktaki Eilat’a saldırılar Salı gününü Çarşamba’ya bağlayan gece boyunca da sürdü.

İsrail ordusu Kızıldeniz kıyısındaki Eilat’ta bir hava tehdidinin engellendiğini sosyal medya hesabından açıkladı ancak daha fazla detay vermedi.

Gazze'de son dakika... İsrail'e 1700 kilometreden füze kadraja girdi! Savaş yayılıyor

Sosyal medyada yayınlanan görüntülerde ise, halihazırda Gazze çevresindeki yerleşimlerden tahliye edilen binlerce İsraillinin otellerde barındığı tatil kasabasına ulaşan Husi füzeleri kadraja girdi.

Uluslararası haber ajansı AFP, ‘Sınırların ötesindeki saldırılar’ başlığıyla sunduğu haberde bir diğer İran destekli grup Hizbullah’la İsrail ordusunun savaşın başından bu yana Lübnan sınırında çatıştığını hatırlatıyor. Kuzeydeki çatışmalara güneyden fırlatılan füzelerin eklenmesine İran’dan ilk yorum geldi, Tahran yönetimi ‘direniş grupları’nın İsrail’e saldırmasının ‘doğal’ olduğunu kaydetti. İran ayrıca, ateşkese ulaşılamaması halinde savaşın yayılacağı uyarısını yaptı.

7 Ekim’de savaşın başladığı Orta Doğu’da Yemen’den İsrail’e geçen hafta da füze ateşlenmiş, ABD ordusu söz konusu füzeleri düşürmüştü.

CNN International, Yemen’deki Husilerin ilk kez füze saldırısını üstlendiğini hatırlatıp grubun sözcüsü Yahya Seri’nin daha fazla saldırı planından söz ettiğini vurguladı.

CNN ayrıca, İsrail ordusunun ilk kez Arrow hava savunma sistemini devreye soktuğunu, söz konusu sistemin kullanılmasının Yemen’den gelişmiş uzun menzilli bir füze ateşlendiğini gösterdiği yorumunu yaptı.

Gazze'de son dakika... İsrail'e 1700 kilometreden füze kadraja girdi! Savaş yayılıyor

DÖRT ÜLKENİN KESİŞME NOKTASI

İsrail’in en güney ucunda yer alan Eilat’ın bulunduğu Akabe Körfezi, dört ülkenin kesiştiği nokta. Eliat’ın birkaç kilometre uzağında Ürdün şehri Akabe var. Batıda ise Mısır’ın tatil merkezi Taba bulunuyor ve kasabaya geçen hafta bir insansız hava aracı düştü. Taba’nın yaklaşık 50 kilometre kadar güneyinde olan Nuveybe tatil merkezine de yine roket düştü ve bu vaka savaşın yarı çapının 250 kilometreye çıktığı anlamına geliyordu. Akabe Körfezi’nin doğusunda ise Suudi Arabistan’ın tatil kasabaları yer alıyor.

04:0101 Kasım 2023İSRAİL ORDUSUNDAN SKANDAL AÇIKLAMA: KAÇINILMAZDI!

Gazze'de son dakika... İsrail'e 1700 kilometreden füze kadraja girdi! Savaş yayılıyor

İsrail ordusu ise, dünyada yeni bir infiale yol açan saldırının Hamas’ın üst düzey bir komutanını hedef aldığını, tünellerin vurulması sonucu meydana gelen çökmenin çevredeki binaların da yıkılmasına neden olduğunu ileri sürdü. Ordu sözcüsü, katliamı “Bu kaçınılmazdı” ifadesiyle savundu.

Gazze şehrinin kuzeyindeki Cibaliye, Gazze’deki sekiz mülteci kampının en büyüğü. Temmuz 2023 itibariyla Birleşmiş Milletler (BM) tarafından kampa kaydedilen 116 bin Filistinli mülteci bulunuyordu.

Mülteciler Cibaliye’ye 1948 savaşının ardından yerleşmeye başladılar. 1,4 kilometrekarelik alanıyla küçük ama yoğun nüfuslu bir bölge ve çoğunlukla konutlardan oluşuyor.

Cibaliye’de 16 okul binasında hizmet veren 26 okul, bir gıda dağıtım merkezi, iki sağlık merkezi, bir kütüphane ve yedi su kuyusu var.

Eş-Şati mülteci kampıyla birlikte Cibaliye, İsrail’in tahliyesini istediği bölgede yer alıyordu.

03:3201 Kasım 2023DÜNYA AYAKTA! SUUDİ ARABİSTAN KINADI, BOLİVYA KÖPRÜLERİ ATTI

Gazze'de son dakika... İsrail'e 1700 kilometreden füze kadraja girdi! Savaş yayılıyor

Hastaneler, okullar ve mülteci kampları… Son olarak Cibaliye Mülteci Kampı’nı savaş uçaklarıyla vuran İsrail, yeni bir katliama imza attı. En az 100 insanın yaşamını yitirdiği saldırı, dünyada şok etkisi yarattı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, bu sabah yaptığı resmi açıklamayla Cibaliye’de gerçekleşen insanlık dışı saldırıyı güçlü şekilde kınadı, İsrail ordusundan işgal güçleri ifadeleriyle söz etti.

Bir başka Körfez ülkesi Katar da saldırıyı kınayanlar arasında, Doha yönetimi benzer saldırıların arabuluculuk girişimlerini baltaladığını vurguladı. Katar, 7 Ekim tarihinde başlayan savaşta özellikle Hamas’ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması için çaba gösteriyor.

BOLİVYA KÖPRÜLERİ ATTI

Güney Amerika ülkesi Bolivya ise İsrail’le diplomatik ilişkileri kesme kararı oldu. Dışişleri Bakan Vekili Freddy Mamani, İsrail’in saldırılarının ‘agresif ve orantısız’ olduğunu belirtip ateşkes çağrısı yaptı ve Gazze’ye yardım göndereceklerini açıkladı.

Bolivya, 7 Ekim’den bu yana İsrail’le ilişkileri kesen ilk Latin Amerika ülkesi oldu. La Paz yönetimi, Tel Aviv’le on dört yıl önce de benzer şekilde ilişkilerini koparmıştı. İsrail’in 2009’da gerekleştirdiği Gazze saldırılarının ardından kesilen diplomatik ilişkiler ancak 10 yıl sonra yeniden kurulmuştu.

Al Jazeera, başka Latin Amerika ülkelerinin de diplomatik aksiyon alabileceğini bildiriyor. Kolombiya ve Şili, İsrail büyükelçilerini geri çağırdı.

02:2501 Kasım 2023BLINKEN BİR KEZ DAHA ORTA DOĞU YOLCUSU

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, yeniden İsrail ve bölge ülkelerini ziyaret edecek. Cuma günü İsrail’in başkenti Tel Aviv’e inecek Blinken’ın Filistinli yetkililerle görüşüp görüşmeyeceği bilinmiyor.

Bu, Blinken’ın Orta Doğu’ya üç haftada içindeki ikinci ziyareti olacak.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.